Pup Lilly en haar geboken pootje

Lilly kwam toen ze 4 maanden oud was met spoed bij ons langs. Lilly was verkeerd terecht gekomen op haar pootje en had ontzettend veel pijn. Voorzichtig hebben we röntgenfoto’s van het pootje gemaakt en helaas waren hier meerdere breuken op te zien. Ze had een aantal middenhandsbeentjes van haar linker voorpoot gebroken.

Veel botbreuken bij honden en katten dienen geopereerd te worden met pinnen, platen en schroeven. Dit zijn over het algemeen zeer dure operaties. In enkele gevallen zijn botbreuken te behandelen met een spalk en rust. Gelukkig kwam Lilly hiervoor in aanmerking. De breukjes zaten gelukkig nog goed op zijn plek, Lilly is nog een pup en haar botjes groeien daardoor nog snel en de breuken zitten onder het polsgewricht en daardoor is het ondervoetje in een spalk heel goed te immobiliseren. Dit wil zeggen dat in een spalk de botten die moeten genezen muisstil op zijn plek zitten, zodat ze goed aan elkaar kunnen groeien.

Spalken moeten telkens twee weken ter plaatse blijven tot een volgende controle. Meestal moeten de dieren gesedeerd worden om een goede spalk te maken. Het is namelijk belangrijk dat de spalk twee weken lang goed blijft zitten, maar hij mag ook zeker niet te strak zitten, want dit kan vervelende drukwondes veroorzaken en in het ergste geval zelfs afsterving.

Lilly was zo dapper dat ze wakker haar pootje liet spalken. Met haar stoere “tijger”spalk (zie foto) mocht ze daarna naar huis. Ze kreeg natuurlijk pijnstillers mee en moest thuis benchrust houden. Haar baasjes zijn gelukkig heel veel thuis, dus mocht ze ook vaak op schoot.

Na vier weken mocht Lilly na een controle foto uit haar spalk. Ze had toch wat oppervlakkige drukwondjes gekregen, maar de breukjes waren goed geheeld.

Helaas moesten we later op de dag opnieuw röntgenfoto’s maken, omdat dappere Lilly toch iets te enthousiast was en van de tafel sprong. Gelukkig waren er geen nieuwe breuken zichtbaar, maar ze had zich wel weer flink bezeerd.

Na nog een paar dagen pijnstillers en verzorging van de wondjes was Lilly toch ver hersteld en kon ze langzaam weer gaan proeven van een beetje meer vrijheid. Inmiddels kan Lilly gelukkig weer helemaal pup zijn en lekker ravotten.

 

Michelle Moelands

Dierenarts

Eigenaar vertelt…

We waren dolblij toen we deze zomer onze nieuwe pup hadden opgehaald bij de fokker. We hadden besloten om haar Lilly te noemen. In het begin was het wel een beetje wennen, zo'n jonge pup in huis maar het werd al snel gewoon. Lilly is een heel vrolijk en speels hondje en ze is dol op rennen, spelen en springen. Al zorgde haar enthousiaste karakter voor een vervelend ongeluk.

Onze jongste dochter van zeventien had de poort van onze tuin geopend om Lilly te begroeten. Toen ze de poort achter haar dicht deed en zich omdraaide sprong Lilly enthousiast omhoog waarna ze een ongelukkige landing maakte. Ze had een pijnlijk pootje en begon meteen te huilen waarop onze jongste dochter met de hond naar binnen kwam gerent. We zijn meteen naar de dierenarts gegaan en daar werd ons verteld dat er inderdaad iets mis was met Lilly's pootje en dat het verstandig was om foto's te laten maken. Dat hebben we gedaan en uit de foto's bleek dat Lilly drie breukjes had in haar pootje. Lilly kreeg een spalk om haar poot en moest een tijdje rust houden, wat nogal lastig is voor zo'n energieke pup. Na vier weken mocht de spalk er af en Lilly had een aantal wondjes op haar pootje, waardoor ze haar hondenkraag nog enkele dagen om moest houden.

We dachten dat ze dan eindelijk bijna helemaal hersteld was maar toen gebeurde er iets ergs. Ik, de moeder van het gezin had Lilly op de tafel gezet om haar kraag terug om te doen. Op het moment dat ik haar de kap wilde omdoen, sprong ze van de tafel en kwam ze op haar pijnlijke pootje terecht. Wederom zijn we meteen met Lilly naar de dierenarts geweest en zijn er opnieuw röntgenfoto’s gemaakt. Gelukkig waren er geen nieuwe breukjes te zien, maar ze had zich wel flink bezeerd. Door de wondjes was het beter om haar pootje niet opnieuw te spalken, Lilly moest weer rustig aan doen en dus hield ik haar een aantal weken op schoot zodat haar bezeerde pootje kon helen.

Dat is gelukkig gelukt. Nu loopt Lilly weer vrolijk rond en kan weer lekker spelen zoals eerst.

 

Het bazinnetje van Lilly