Wafke en de operatie aan het hartezakje

Twee maanden geleden namen de eigenaren van Wafke contact met ons op. Wafke leek verkouden, wilde niet lopen, was sloom en wilde niet eten. Voordat we een therapie konden toepassen of voorschrijven moest eerst een diagnose gesteld worden waarvoor Wafke naar de praktijk moest komen. Hier bleek het al niet gemakkelijk te zijn om een diagnose te stellen. Mijn collega stelde vast dat er stuwingsvocht in de buik en longen zat en dat de kracht van de hartslag sterk verminderd was terwijl het hart erg snel klopte.

Omdat ik de cardiologie doe in de praktijk werd een afspraak gemaakt voor uitgebreider cardiologisch onderzoek. Met behulp van hartechografie werd vastgesteld dat het zakje waar het hart in zit overvuld was met vocht. Dit heet een harttamponade. Het hart kan zich niet voldoende uitzetten waardoor het uitsluitend kleine slagjes kan maken. Het hart gaat sneller kloppen om dit te compenseren. Wafke had geluk dat wij hartechografie doen want op de rontgenfoto leek het hart niet echt afwijkend. De oorzaak van zo´n overvulling kan een tumor zijn die vocht produceert of een oorzaak die men niet kan thuis brengen. Op de echo van Wafke waren er geen duidelijke aanwijzingen voor een tumor.

De enige manier om deze situatie op te lossen is om ´simpelweg´ een gat uit het hartezakje te knippen. Het vocht wat het hart belemmert kan dan afvloeien naar de buitenkant van de longen en wordt dan opgenomen door de longvliezen. Voor deze operatie moet je dus in de borstkas zijn, iets wat geen dagelijkse kost is voor de meeste dierenartsen. Door het openen van de borstholte veroorzaak je per definitie een klaplong. Ook is het lastig om tussen de longkwabben door chirurgie te bedrijven aan een struktuur waar het hart aan de andere kant tegenaan bonst. Na alle risico´s duidelijk door gesproken te  hebben met de eigenaar hebben we besloten de operatie in Sittard uit te voeren.

De operatie zelf ging goed, hoewel Wafke wel erg veel bloed had verloren. We hebben op het einde van de operatie een buisje in de borstkas geplaatst om als er lucht in de borstholte kwam dit af te kunnen zuigen.

Na twee dagen had het geen meerwaarde meer om Wafke op de praktijk te houden en hebben we haar naar huis laten gaan. Vervolgens is Wafke Door de uitstekende zorg van de eigenaar langzaam maar zeker hersteld.

Het kwam ook voor mij zeer onverwacht dat Wafke bijna twee maanden na de operatie ingeslapen moest worden vanwege een luchtweginfectie die niet meer op medicatie reageerde.

Ik wil de eigenaren van Wafke een groot compliment maken over met hoe veel liefde en zorg ze de hond hebben omringd!

Guido van Heeswijk, dierenarts Op de Diek

De eigenaar vertelt:

Een paar weken geleden hebben we jullie toegezegd mee te werken voor het schrijven van een stukje over Wafke voor Patiënt van de maand, en hoe Wafke en wij deze periode hebben beleefd.

Ondanks dat Wafke het tegen alle verwachtingen in het toch niet heeft gered, willen we graag haar verhaal vertellen.

 

''Hallo, Mijn naam is Wafke en ik ben geboren in het asiel te Geleen 9,5 jaar geleden. Een aantal weken geleden ben ik aan mijn hart geopereerd. De dierenarts constateerde dat ik een harttamponade had en op korte termijn geopereerd diende te worden.

Ik voelde mij namelijk helemaal niet lekker, had geen zin in eten en het wandelen viel mij erg zwaar. Ook moest ik veel hoesten en was ik kortademig dus lekker rennen met mijn vriendjes zat er niet in.

 

Na de operatie dachten mijn baasjes en de dierarts dat ik het niet zou redden omdat ik tijdens mijn herstel een luchtweginfectie kreeg. Maar samen met mijn baasjes heb ik alles op alles gezet om weer beter te worden.

Dit is mij ook gelukt totdat de oude symptomen weer opdoken. Helaas sloeg de nieuwe antibiotica niet aan en heb ik de strijd moeten opgeven...''

 

Lieve Wafke,

Wij zijn zoooo trots op jou!!! Wat heb jij een doorzettingsvermogen getoond de laatste weken.

Liefs, je baasjes

 

Guido, wij willen je hartelijk danken voor je enorme betrokkenheid !!

 

Met vriendelijke groet,

Familie Tuip

Hieronder een voorbeeld van een kat met vocht in het hartezakje