Wat is titeren?

Voor zowel honden als katten is het tegenwoordig mogelijk om een titerbepaling uit te voeren. Aan de hand het niveau van de antilichamen in het bloed wordt bepaald of vaccinatie op dat moment nodig is of dat het voor bepaalde tijd uitgesteld kan worden.
Dit is een mooie manier om het juiste moment van vaccinatie te bepalen en echt te kunnen vaccineren op maat. Soms houdt de bescherming namelijk nog langer dan drie jaar aan.
Bij honden wordt het antilichaamniveau tegen Distemper(hondenziekte), HCC (hepatitis) en Parvo gemeten.
We doen een sneltest waarmee u kunt kijken of er antilichamen aanwezig zijn. Er is maar een hele kleine hoeveelheid bloed voor nodig. De test duurt ongeveer een half uur.

Voor Leptospirose (ziekte van weil) en Kennelhoest geeft een titerbepaling helaas geen betrouwbare informatie. Voor deze ziekten kunt u uw hond dus het best jaarlijks blijven vaccineren.

U kunt titeren op elk moment dat u een vaccinatie zou willen geven. Het kan dus bij pups vanaf 6 weken om te kijken of ze nog antilichamen hebben die ze van hun moeder hebben meegekregen en het kan bij oudere dieren om te kijken of ze nog genoeg antilichamen hebben van een eerdere vaccinatie om beschermd te zijn.

Dat is van te voren niet te zeggen. Het is namelijk afhankelijk van hoeveel antilichamen er aanwezig zijn. Als er te weinig antilichamen zijn kan het nodig zijn om elk jaar te titeren.

Het is officieel niet bekend hoe lang de antilichamen blijven en hoe lang de vaccinaties werken. Aangezien er al cocktail entingen zijn waarvan de fabrikant aangetoond heeft dat ze drie jaar werken, is het aannemelijk dat de antilichamen in elk geval 3 jaar aanwezig blijven. Dus bij een hoge titer, een donkere stip, zou 3 jaar verdedigbaar zijn.

Indien u vragen heeft of een afspraak wenst te maken voor een titer-bepaling, neem dan contact op met de praktijk!