Helpen feromonen, natuurlijke hulpmiddelen of medicatie?

Medicatie

Dieren die erg bang zijn voor vuurwerk kunnen baat hebben bij tijdelijke medicatie. Voorheen werden er slaap-pillen meegegeven. Gelukkig, zijn steeds meer praktijken hiervan af aan het stappen omdat dit middel verlammend werkt terwijl het dier wel volledig bij bewustzijn is. Hierdoor lijkt het alsof hij rustig is, het dier ligt immers en reageert niet op het lawaai om hem heen, maar in zijn hoofdje is hij dat niet omdat hij niet weg kan lopen. Hartstikke eng natuurlijk om ergens bang van te zijn en niet weg kunnen lopen!

Tegenwoordig is er een beter middel op de markt dat kan worden ingezet bij vuurwerk angst. Het heet Alprazolam en kan gebruikt worden bij honden en katten. Bij konijnen kan het NIET gebruikt worden omdat zij hier heel erg gevoelig op kunnen reageren.

Alprazolam werkt angstverminderend en maakt het dier rustig. Ze voelen zich wat fijner en blijven mobiel, het werkt dus niet spierverslappend. Dit middel is bij Op de Diek verkrijgbaar en kunt u 2 tot 3 dagen voordat het 31 december is mee beginnen. Eerst wordt een halve dosering gegeven om te zien wat het effect is op het dier. Een hond of kat krijgen 4 keer per dag een tabletje waarbij de dosering afhankelijk is van hun gewicht. Uw dier zal van tevoren gewogen worden zodat de juiste dosering kan worden meegegeven.

Feromonen

Veel dieren hebben baad bij feromonen. Het middel voor honden heet Adaptil en bij katten Feliway.

  • Adaptil (hond)

Dit middel is in een verdamper vorm verkrijgbaar bij Op de Diek en is een fijn hulpmiddel voor nieuwjaar. Feromonen zijn stofjes die normaal gesproken bij de moederhond in de melk voorkomen. Het geeft de puppy’s een fijn en rustig gevoel. Adaptil heeft deze feromonen nagemaakt in een verdamper die geleidelijk aan dit (voor mensen) geurloze product verspreid door de kamer. Plaats deze verdamper in de kamer waar uw hond de meeste tijd doorbrengt en houdt deuren en ramen dicht zodat de feromonen niet meteen weg vagen waardoor de werking zal verminderen. Het beste steekt u de verdamper ongeveer 2 weken voor nieuwjaar in het stopcontact.

  • Feliway (kat)

Voor de kat is de Feliway ook in een verdamper vorm verkrijgbaar bij Op de Diek. Wanneer katten een kopje geven of ergens aan krabben laten ze hierbij altijd een geurtje achter (feromonen) wat in kattentaal betekent dat dit gebied van hun is. Het geeft een gerust gevoel en Feliway heeft deze feromonen, die voor mensen niet ruikbaar is, nagemaakt in een verdamper. Door deze ongeveer 2 weken voor nieuwjaar in te steken zal de kamer zich vullen met deze feromonen. Steek de verdamper in, in de kamer waar de kat zich het meeste bevind en houd de ramen en deuren dicht zodat deze niet weg vaagt.

 

Natuurlijke hulpmiddelen

  • Zylkene

Zylkene is een natuurlijk hulpmiddel dat uw huisdier kan ondersteunen in tijden van stress. De werking ervan is niet wetenschappelijk ondersteund, maar veel eigenaren merken dat dit middel hun dier toch tijdens stressperiodes goed helpt. Het bevat het stofje genaamd alpha-casozepine en wordt via een natuurlijk proces uit koemelkeiwit gewonnen. Het is hypoallergeen en lactose-vrij. Als u liever geen medicatie geeft kan dit middel een mooie middenweg zijn. Dit middel is bij Op de Diek te koop en kunt u het beste een week voor het nieuwjaar mee te beginnen en dan langzaam afbouwen. Als ze bij u in de buurt al eerder beginnen met het afsteken van vuurwerk is het beter om wat eerder met de Zylkene te starten.

 

Onthoud dat bovenstaande middelen enkel hulpmiddelen zijn. Er bestaat helaas geen wondermiddel die de dieren van de angst kan helpen afkomen, maar met behulp van de informatie van deze themamaand helpen we onze huisdieren zo goed mogelijk door deze, voor hun, vervelende dagen heen.

 

We adviseren de medicatie, feromonen en/of zylkene op tijd op te halen bij ons in de kliniek.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u ons altijd bellen op 046-45 12 417.