Vlooien

Helaas is het een veelvoorkomend probleem; vlooien. De aanwezigheid van deze parasieten leidt vaak tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier. Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn vlooien soms moeilijk te vinden.

Bovendien leven vlooien niet op uw huisdier, maar eten ze er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de omgeving van uw huisdier; uw huis. Uit onderzoek is gebleken dat selchts 1% van de vlooien op uw huisdier zit en 99% in de omgeving!

   

De vlo

Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Hierna legt de vlo eitjes (tientallen tot honderden!). Deze eitjes vallen van het huisdier af en komen terecht in de directe omgeving van uw huisdier (uw huiskamer). Na 6-8 weken hebben zich uit de eitjes nieuwe vlooien ontwikkeld. Deze zoeken weer een nieuwe gastheer op.
Omdat de eitjes dus ook in huis liggen kan uw huisdier ook midden in de winter last krijgen van vlooien!

Om aan bloed te komen bijt de vlo een klein bloedvaatje aan en zuigt het hieruit stromende bloed op. Om te voorkomen dat dit bloed gelijk stolt, spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Sommige huisdieren kunnen een allergie vertonen voor vlooien. Eén vlooienbeet kan er dan al voor zorgen dat het dier zich dagenlang geen raad weet van de jeuk. U merkt dat uw huisdier zich kaal krabt, en bijt (soms tot bloedens toe.). U vind korstjes, wondjes en bultjes.
Deze allergiesymptemen kunnen zowel bij de hond als bij de kat snel en effectief worden bestreden. Daarnaast moeten natuurlijk de vlooien bestreden worden, zij zijn namelijk de oorzaak van het jeuk-probleem!

Vlooienbestrijding

Er zijn tegenwoordig vele middelen op de markt voor het bestrijden van vlooien. Hiervan zijn er maar enkele die goed werken. Zo kunt u tabletten of druppel-pipetten gebruiken. Deze werken 1 maand en zijn vrij verkrijgbaar aan de balie op de praktijk.

De omgeving gaat u behandelen met een interieur-spray. Dit doet u elke 3 á 4 weken tot het probleem onder controle is. Hetgeen wat gewassen kan worden (dekens, kussens etc.), kunt u zo heet mogelijk wassen op min. 60graden.

De rest van het huis behandelt u met de spray.
Denk aan:

  • Deurmatten
  • Gordijnen
  • Bankstel/stoelen
  • Vloerkleden/vloerbedekking
  • Plinten + kieren in houten vloeren/laminaat
  • Matrassen
  • Manden

Lintwormen: Zowel bij de hond als kat wordt de meest voorkomende lintworm overgebracht door vlooien (tussen-gastheer). De met lintworm-larven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht door uw huisdier gevangen en opgegeten. In de darm komen deze lintwormlarfjes bij de vertering van de vlo weer vrij en groeien hier uit tot volwassen lintwormen. Van deze lintwormen treffen we de losgelaten segmenten, als rijstkorrels (witte stukjes) aan op de ontlasting of rondom de anus van uw huisdier.

De lintwormen zijn goed te bestrijden met wormtabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen de vlooien dus ook goed te worden aangepakt. Lintwormbestrijding zonder een goede vlooienbestrijding is dan ook niet mogelijk.

Heeft uw huisdier last van vlooien? Pak het dan grondig aan!
Behandel het dier en zijn omgeving met middelen die effectief en veilig zijn.

Wij geven u graag advies in het opstellen van een juist behandelplan.

Voor meer informatie en/of advies kunt u telefonisch contact opnemen met de praktijk.