Verzekeren, wat zijn de voor- en nadelen?

Een dierenverzekering is een ziektekostenverzekering voor uw huisdier. Voor een relatief laag bedrag per maand bent u verzekerd tegen de meeste ziektekosten van uw huisdier.

Met een dierenverzekering wordt u behoed voor onverwacht hoge kosten. De meeste baasjes kunnen een kleine rekening nog wel zo ophoesten, maar kunt u dat ook wanneer uw hond of kat onder een auto loopt en bijvoorbeeld een gebroken poot heeft?

De diergeneeskunde in Nederland is van een hoog niveau en er is steeds meer mogelijk, ook voor huisdieren. Meer geavanceerde mogelijkheden betekent ook een hoger prijskaartje. Een goed voorbeeld is de kankergeneeskunde. Een aantal verzekeraars vergoeden tegenwoordig ook de hoge kosten van geavanceerde kankerbehandelingen.

De kosten van een dierenverzekering voor uw huisdier is afhankelijk van een aantal factoren
 • De leeftijd van het huisdier
 • De leeftijd van het dier op moment van afsluiten
 • Het ras en gewicht
 • De verzekeringsmaatschappij
Hoe jonger het huisdier op moment dat u de verzekering afsluit, des te goedkoper de verzekering in de rest van het leven. U doet er dus goed aan om een verzekering op zo vroeg mogelijke leeftijd af te sluiten. Een goede afweging van wat wel en niet door de dierenverzekering gedekt wordt is noodzakelijk om tot een juiste beslissing te komen.
 
 
Er kunnen ook redenen zijn waarom u geen verzekering zou willen afsluiten.

De meeste verzekeraars hanteren vaak een maximaal uit te keren bedrag per verzekeringsjaar (bijv. € 2.000) en een vaste eigen bijdrage van gemiddeld 20%. De kans bestaat dat u dan toch nog voor kosten komt te staan. Dit is per verzekeraar anders, lees daarom goed de kleine lettertjes na.

U kunt er ook voor kiezen om zelf iedere maand een vast bedrag opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven voor uw huisdier. Zo komt u nooit voor vervelende verrassingen te staan. Het is echter wel zo dat wanneer er 1 grote uitgave heeft plaatsgevonden deze weer moet worden bijgevuld. Het is aan uzelf hoe snel het potje weer aangevuld kan zijn om andere mogelijke tegenslagen te verwerken.

Welk hondenras heeft u? U kunt soms voor hoge kosten komen te staan als uw hond van een ras is wat bekend staat om bijvoorbeeld heupdysplasie. Ook gewrichtsaandoeningen (ellebogen, heupen) worden vaak niet vergoed. Kijk ook naar erfelijke aandoeningen aangezien een polis deze in de meeste gevallen ook niet dekken.

 

Een hond/katwaardig bestaan

De duurste behandelingen zijn vaak behandelingen die de levenskwaliteit van de hond zullen beïnvloeden. Stel uw huisdier krijgt een ongeluk en zal daarna gehandicapt zijn en nooit meer kunnen ravotten. Is het dan een goede beslissing om een dier allerlei dure behandelingen te laten ondergaan als de kwaliteit van leven er uiteindelijk alleen maar op achteruit gaat? En dan is er nog niet gesproken over de lange herstelperiode na een ongeluk of het herstellen van een ziekte.

 

Niet alle kosten worden gedekt

Dit verschilt per verzekeraar. Controleer wat er wel niet verzekerd wordt en wat u belangrijk vindt. Soms kunt u een aanvullende verzekering nemen om bepaalde kosten toch te dekken zoals voor crematie en preventieve zorg.

 • Sterilisatie en castratie
 • Fysiotherapie
 • Preventieve zorg (inentingen)
 • Crematie
 • Kosten van behandelingen in het buitenland
 • Gezondheidsonderzoeken zoals preventieve checks als oog- en heuponderzoeken
 • Gebitsbehandelingen zijn vaak beperkt gedekt
 • Aandoeningen aan de voortplantingsorganen
 • Behandeling van kanker
 • Revalidatie en protheses

 

Er zijn veel voordelen om je huisdier te verzekeren, maar er kunnen ook nadelen aan zitten. Weeg het een tegen het ander af zodat u voor uzelf en uw huisdier de juiste beslissing kunt maken.