Naar het buitenland op vakantie; wetten, regels en vaccinaties.

Regels

Het is natuurlijk hartstikke leuk om uw huisdier met u mee op vakantie te nemen. Enkel dient u wel aan de wet- en regelgeving te voldoen van het land waar u naar toe gaat, maar ook de landen waar u eventueel door heen reist.

Binnen de EU gelden de volgende regels (voor honden en katten):

  • een geldig Europees dierenpaspoort
  • een geldig chipnummer dat geregistreerd is
  • vaccinatie tegen rabiës (min. 21 dagen voor vertrek)

Wij raden u ook aan om uw huisdier van de reguliere vaccinaties te voorzien om verdere ziektes te voorkomen. Op sommige vakantiebestemmingen is dit zelfs verplicht. Vraag dit dus goed na bij bijv. campings en hotels.

Er zijn verschillende ziekten die uw huisdier kan oplopen in het buitenland. Daarom is preventief vaccineren, en behandelen tegen parasieten zeer belangrijk.

Vraag bij de ambassade van het land waar u heen wilt na of dat land aanvullende eisen stelt. Voor sommige landen moet uw dier bijvoorbeeld eerst in afzondering of quarantaine. Of hij moet een bloedonderzoek ondergaan.

 

Voor muilkorf-plicht en het niet welkom zijn van bepaalde honden-rassen vind u meer informatie op www.licg.nl
 


Meer informatie:  www.esccap.nl

Chippen

De maand juni is traditioneel de maand van het chippen. Het is de periode vlak voordat veel mensen op vakantie gaan.

Sommige honden en katten gaan logeren bij vrienden, familie of in naar pension. Andere worden meegenomen worden naar een vakantieverblijf.  Weer anderen (met name katten) worden thuis verzorgd door bekenden. In alle gevallen is de kans groter dat uw huisdier ineens besluit dat het toch niet zo gezellig is waar hij of zij zich bevind. Als uw huisdier gechipt is dan weten alle instanties direkt dat zij bij u hoort.

Om het chippen te stimuleren kost het chippen inclusief de volledige registratie in de maand juni slechts 25,50 euro. Er worden verder geen consultkosten gerekend als u alleen voor het chippen komt. U kunt een afspraak maken of op een van de spreekuren komen.