Inwendige- en uitwendige parasieten

Neem voor uitgebreider advies contact op met de praktijk.
De assistente zal u uitleggen welke middelen u nodig heeft om uw huisdier een zo goed mogelijke bescherming te bieden. Dit is specifiek per land.

Op www.esccap.nl kunt u per land bekijken voor welke parasieten u uw huisdier moet beschermen.

ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een onafhankelijke, non-profit organisatie die richtlijnen ontwikkelt voor de behandeling en preventie van parasieten bij gezelschapsdieren. Deze richtlijnen zijn opgesteld ter bescherming van de gezondheid van huisdieren, het verbeteren van de volksgezondheid en ter bevordering van de relatie mens-dier.

Het aantal parasieten en hun belang in Europa varieert sterk. De ESCCAP Richtlijnen geven een overzicht van de verschillende situaties in Europa met de nadruk op de belangrijkste verschillen tussen parasieten in de verschillende delen van Europa. Daarnaast worden er specifieke aanbevelingen gegeven over te nemen bestrijdingsmaatregelen.

De Richtlijnen ondersteunen de dierenarts en eigenaar om huisdieren vrij van parasieten te houden. Deze Richtlijnen zijn vooral van belang door de toename van het reizen van huisdieren binnen Europa.

  • Wormen: hartworm, spoelworm, lintworm, vossenlintworm en haakworm
  • Uitwendig: vlooien, teken en zandvliegen
     

Parasieten kunnen ernstige ziektes overdragen zoals Lyme, Babesiosis, Ehrlichiosis, Leishmania en hartworm.
Zo is in Europa op verschillende delen het risico op hartworm aanzienlijk aanwezig.

(Sommige landen stellen strenge eisen aan het toedienen van anti-parasiticum, informeer dus op tijd!)

Chippen

De maand juni is traditioneel de maand van het chippen. Het is de periode vlak voordat veel mensen op vakantie gaan.

Sommige honden en katten gaan logeren bij vrienden, familie of in naar pension. Andere worden meegenomen worden naar een vakantieverblijf. Weer anderen (met name katten) worden thuis verzorgd door bekenden. In alle gevallen is de kans groter dat uw huisdier ineens besluit dat het toch niet zo gezellig is waar hij of zij zich bevind. Als uw huisdier gechipt is dan weten alle instanties direkt dat zij bij u hoort.