Vaccineren op maat en Titerbepaling

In de afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van vaccinaties en vaccinatie-schema’s. Tegenwoordig kiezen wij voor alternerend vaccineren.

Bent u kritisch over vaccineren? Dat begrijpen we best. Er wordt erg veel over vermeende bijwerkingen van vaccineren geschreven, hoewel we het zelf nauwelijks waarnemen.

Als een eigenaar kritisch over vaccineren denkt, willen wij met hem meedenken en bieden de vaccicheck aan. Bij honden wordt dan de hoogte van de antilichaamspiegel in het bloed gemeten tegen hondenziekte, parvo en HCC. 

De hoogte van de antilichaamspiegel tegen de ziekte van Weil en kennelhoest kan niet bepaald worden. Indien de uitslag van de eerstgenoemde ziekten (hondenziekte, parvo en HCC) bekend is (hier kunt u op wachten) wordt er samen een overweging gemaakt over wel of niet te vaccineren.

U moet wel een afspraak maken voor het uitvoeren van de vaccicheck. De kosten van de vaccicheck zijn 58 euro inclusief bloedafname, test en bespreking.

ALTERNEREND VACCINEREN
Voor verschillende vaccinaties is gebleken (n.a.v. onderzoek) dat er een ruimere interval dan één jaar gehanteerd kan worden zonder dat de bescherming van het dier hieronder gevaar loopt.
Het alternerend vaccineren verloopt als volgt:

Honden:
Pups 6 weken leeftijd: Hondenziekte en Parvovirus (puppy DP)
Pups 9 weken leeftijd: Parvovirus en Leptospirose (Parvo C + L4)
Pups 12 weken leeftijd: Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Adenovirus, Para-Influenza & Leptospirose (DHP + L4)

Honden 1 jaar leeftijd: DHP + L4 (= grote cocktail)
Honden 2 & 3 jarige leeftijd: L4
Honden 4 jaar leeftijd: DHP + L4

De honden worden dus met een interval van 3 jaar gevaccineerd met de grote cocktail (DHP en L4) en tijdens de tussenliggende jaren, jaarlijks gevaccineerd tegen Leptospirose (L4). Eventueel is dit schema aan te vullen met aparte vaccinaties:
- Kennelhoest (jaarlijks)
- Rabiës (1x per 3 jaar)
- en/of de ziekte van Lyme (jaarlijks)

Katten:
Tevens bij katten wordt met een interval van 3 jaar gevaccineerd.

Kittens 9 weken leeftijd: katten- + nies-ziekte (tricat)
Kittens 12 weken leeftijd: katten- + nies-ziekte (tricat)
Na 1 jaar: katten- + nies-ziekte (tricat)
Katten 2 + 3 jaar: enkel nies-ziekte (ducat)
Katten 4 jaar: katten- + nies-ziekte (tricat)
Katten 5 + 6 jaar: enkel nies-ziekte (ducat)


Vaccicheck – Titerbepaling
Voor zowel honden als katten is het tegenwoordig mogelijk om een titerbepaling uit te voeren. Aan de hand het niveau van de antilichamen in het bloed wordt bepaald of vaccinatie op dat moment nodig is of dat het voor bepaalde tijd uitgesteld kan worden.
Dit is een mooie manier om het juiste moment van vaccinatie te bepalen en echt te kunnen vaccineren op maat. Soms houdt de bescherming namelijk nog langer dan drie jaar aan.
Bij honden wordt het antilichaamniveau tegen Distemper, Hepatitis en Parvo gemeten.
Voor Leptospirose en Kennelhoest geeft een titerbepaling helaas geen betrouwbare informatie. Voor deze ziekten kunt u uw hond dus het best jaarlijks vaccineren.

Indien u vragen heeft over dit onderwerp of als u graag een afspraak wil maken, neem dan contact op met de praktijk 046-4512417