Sterilisatie teef & poes

De sterilisatie is de meest uitgevoerde operatie op de teef en poes. Naar schatting is ongeveer 50% van alle teven in Nederland gesteriliseerd, van alle als huiskat gehouden poezen wordt 95% gesteriliseerd.
 

Naast geboortebeperking en het voorkomen van de loopsheid zijn er nog andere net zo belangrijke redenen:
 

  • Baarmoederontsteking (levensbedreigend!)
  • Melkkliertumoren
  • Terugekerend schijnzwangerschap
  • Suikerziekte
     

Omdat bij een teef en poes ALTIJD de eierstokken verwijderd worden, kan men medisch gezien beter spreken van een ''castratie'' (verwijderen van geslachtsklieren) i.p.v. sterilisatie (afbinden van geslachtsklieren).

Nuchter houden

Vóór de operatie moet de teef of poes nuchter zijn. Dat betekent dat uw huisdier vanaf 19.00 uur op de avond vóór de operatie geen eten meer mag hebben. Het water mag u wel laten staan.

De reden hiervoor is dat sommige dieren kunnen braken tijdens de narcose. Als er dan voedsel gebraakt wordt en dit schiet de luchtpijp in, dan kan er een moeilijk te behandelen longontsteking ontstaan.

Techniek

Uw huisdier wordt onder narcose gebracht en geïntubeerd (voor toediening van de gasnarcose). De buik wordt geschoren, gewassen en ontsmet. Vervolgens wordt er een sneetje in de buikwand gemaakt en de baarmoeder en eierstokken worden opgezocht.

Dan zijn er twee manieren om uw dier te steriliseren: alleen de eierstokken verwijderen of eierstokken én baarmoeder beiden verwijderen. In de meeste gevallen worden alleen de eierstokken verwijderd. Voorwaarde hiervoor is dat de baarmoeder geen afwijkingen vertoont.

Vroeger werd vaak standaard de baarmoeder meegenomen, maar voordelen van het beperken tot het weghalen van de eierstokken zijn een beduidend kleinere operatiewond en minder beschadiging in de buik. Nadelen zijn er niet, omdat door het wegnemen van de eierstokken ook de hormoonproductie wordt stilgelegd. Hierdoor is er geen risico op het krijgen van een baarmoederontsteking en er is een sterk verminderde kans op melkkliertumoren.

Leeftijd

Het is een fabeltje dat het beter zou zijn dat teven eerst een nestje krijgen alvorens ze te steriliseren. Ze hoeven ook niet eerst loops geweest te zijn. Als we kijken naar de kans op melkklierkanker (zie foto) op latere leeftijd dan is het zo dat dieren die gesteriliseerd zijn rond de eerste loopsheid veel minder risico lopen. Hierdoor neemt de levensverwachting van een jonge gesteriliseerde teef of poes met ongeveer twee jaar toe.

Bij Op de Diek geven we als advies om twee maanden na de eerste loopsheid te steriliseren, vanwege een kleinere kans op de ontwikkeling van de de eerder genoemde incontinentie. Poezen mogen rond de zes maanden oud gesteriliseerd worden. 

Complicaties

Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, ook bij een sterilisatie. De ernstigste is het na-bloeden uit de baarmoeder of de eierstokstomp. In het ergste geval kan een dier hier aan doodbloeden, maar gelukkig komt dit bij een goede techniek zelden voor. Het voordeel van alleen de eierstokken weghalen is dat je geen risico meer hebt op bloeden uit de grootste bloedvaten, die zitten namelijk in de baarmoedermond. Bovendien moet de teef of poes altijd in de kliniek blijven tot zij goed uit de narcose is ontwaakt, in deze tijd controleren we uw huisdier regelmatig.

Wondinfecties zijn een ander probleem en worden meestal veroorzaakt doordat ze aan de hechtingen of de wond heeft gelikt/gebeten. Uw huisdier krijgt niet standaard een rompertje (MPS-shirt) aan, of kraag om. Veel dieren vinden dit erg vervelend en vaak is het ook niet nodig omdat de hechtingen grotendeels onder de huid geplaatst zijn. Uw huisdier kan af en toe aan de wond likken, dit is dan ook niet erg. Echter, als ze obsessief gaat likken aan de wond dan is het belangrijk om een kraag of MPS-shirt te gebruiken. 

Bij een zeer klein percentage van de gesteriliseerde teven kan na een korte of langere termijn incontinentie optreden. Dit wil zeggen dat de teef af en toe druppeltjes urine verliest. We zien dit vooral bij honden tussen de 25-40 kg. Bij 99% van de teven treden geen problemen op. Als de hond toch bij die 1% zit, kan ze wat urine in haar slaap laat lopen (wakker zijn ze droog), dan is dit meestal goed te behandelen met medicijnen.

Overgewicht

Een gesteriliseerd dier loopt meer risico om te zwaarder te worden. Het is daarom raadzaam om na de sterilisatie minder eten te geven (zo'n 25% minder) en het gewicht van uw teef of poes goed in de gaten te houden. U kunt er ook voor kiezen om uw hond speciaal uitgebalanceerde voeding voor gesteriliseerde honden te geven. Wij adviseren de Purina Proplan Light/Sterilised. Bij ons in de praktijk ontvangt u 50% korting op de eerste verpakking en spaart u daarna bij aankoop van elke volgende verpakking voor extra korting bij onze praktijk.

 

Terug naar Operaties