Standaard sterilisatie

De sterilisatie is de meest uitgevoerde operatie op de teef en poes. Naar schatting is ongeveer 50% van alle teven in Nederland gesteriliseerd, van alle als huiskat gehouden poezen wordt 95 % gesteriliseerd. Naast geboortebeperking en het voorkomen van de loopsheid zijn minstens zo belangrijke redenen het voorkomen van baarmoederontstekingen, recidiverende (steeds terugkerende) schijn zwangerschappen, suikerziekte en met name melkkliertumoren. Zie hiernaast voor een filmpje van een gewone sterilisatie.

Omdat bij een teef en poes ALTIJD de eierstokken verwijderd worden, kan men medisch gezien beter spreken van een ''castratie'' (verwijderen van geslachts-klieren) i.p.v. sterilisatie.

Tegenwoordig word de sterilisatie in onze praktijk ook via een kijkoperatie verricht: klik hier voor meer informatie over deze operatie.

Complicaties

Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, ook bij sterilisatie.
De ernstigste is het nabloeden uit de baarmoeder of de eierstokstomp. In het ergste geval kan een hond hier aan doodbloeden, maar gelukkig komt dit bij een goede techniek zelden voor.
Het voordeel van alleen de eierstokken weghalen is dat je geen risico meer hebt op bloeden uit de grootste bloedvaten, die zitten nl. in de baarmoedermond. Bovendien moet de hond altijd op de kliniek blijven tot zij goed uit de narcose is ontwaakt, in deze tijd controleren we de hond regelmatig.

Wondinfecties zijn een ander probleem en worden meestal veroorzaakt doordat de hond aan de hechtingen of de wond heeft gelikt/gebeten. Daarom geven wij ook een kraag mee of een medical pet shirt (zie foto). U mag natuurlijk altijd uw voorkeur aangeven.

Ook zien we bij een zeer klein percentage van de gesteriliseerde teven na kortere of langere termijn incontinentie optreden. Dit wil zeggen dat de teef af en toe druppeltjes urine verliest.
We zien het vooral bij honden tussen de 25 en 40 kg en dan vooral bij rassen die een zeer kort gecoupeerde staart hebben. Omdat staarten couperen zonder medische indicatie niet meer is toegestaan zien we ook de kans op het incontinent worden na sterilisatie dramatisch afnemen, zeker bij deze rassen (Boxer,Bobtail, Dobermann). Als de hond toch bij die 1% zit, wat urine in de slaap laat lopen (wakker zijn ze droog), dan is dit meestal goed te behandelen met medicijnen. Bij 99% van de teven treden dus geen problemen op.

Een gesteriliseerde teef loopt ook wat meer risico om te zwaar te worden. Het is daarom raadzaam om na de sterilisatie minder eten te geven (zo'n 25% minder) en de eerste maanden het gewicht van uw hond goed in de gaten te houden.
Ook kunt u de voeding aanpassen, Royal Canin Neutered is speciaal ontwikkeld voor gecastreerde/gesteriliseerde honden.

Dit is het sneetje wat de dierenarts moet maken om de eierstokken te verwijderen.

Techniek

Voor de operatie moet de teef nuchter zijn. Dat betekent dat de hond vanaf 19.00 uur op de avond voor de operatie geen eten meer mag hebben. Water moet wel beschikbaar blijven. De reden hiervoor is dat sommige dieren kunnen braken tijdens de narcose. Als er dan voedsel opgebraakt wordt en dit schiet de luchtpijp in, dan kan er een moeilijk te behandelen longontsteking ontstaan. Daarom is het belangrijk om te hond goed nuchter te houden.

De hond wordt vervolgens onder narcose gebracht, op haar rug gelegd en de buik wordt geschoren, gewassen en ontsmet. Hierna wordt voor de klassieke operatie methode een sneetje in de buikwand gemaakt en baarmoeder en eierstokken worden opgezocht.
Dan zijn er twee manieren om de hond te steriliseren: alleen de eierstokken verwijderen of eierstokken en baarmoeder beiden verwijderen.
In de meeste gevallen worden alleen de eierstokken verwijderd. Voorwaarde hiervoor is dat de baarmoeder geen afwijkingen vertoont.

Vroeger werd vaak standaard de baarmoeder meegenomen, maar voordelen van het beperken tot het weghalen van de eierstokken zijn een beduidend kleinere operatiewond en minder beschadiging in de buik.
Nadelen zijn er niet. Omdat door het wegnemen van de eierstokken ook de hormoonproductie is stilgelegd, is er geen risico op het alsnog krijgen van een baarmoederontsteking en een sterk verminderde kans op melkklierkanker.

Leeftijd

Het is een fabeltje dat het beter zou zijn dat teven eerst een nestje krijgen alvorens ze te steriliseren. Ze hoeven ook niet eerst loops geweest te zijn.
Als we kijken naar de kans op melkklierkanker (zie foto) op latere leeftijd dan is het zo dat teven die gesteriliseerd zijn rond de eerste loopsheid veel minder risico lopen. Ook baarmoederontstekingen komen niet voor bij gesteriliseerde dieren.

Hierdoor neemt de levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond met ongeveer 2 jaar toe.

In onze praktijk geven we als advies om teven te steriliseren twee maanden na de eerste loopsheid, vanwege een kleinere kans op de ontwikkeling van de de eerder genoemde incontinentie. De operatie is dan simpel en de herstel periode is zeer kort.