Probleemgedrag bij uw huisdieren

Honden

Doet uw hond iets wat u vervelend of gevaarlijk vindt? Blaft, gromt of probeert uw hond te bijten, naar andere honden en/of naar andere mensen?

 • Raakt uw hond in paniek wanneer u eventjes van huis bent?
 • Maakt uw hond spullen kapot?
 • Is uw hond overactief en kan hij of zij moeilijk rust vinden?


Dit zijn enkele probleem gevende gedragingen die een hond kan vertonen. Gedrag is zeer complex. Het kan ontstaan door vele verschillende factoren. Zo kan een hond agressief gedrag vertonen omdat hij lichamelijk niet in orde is en pijn heeft.

De genen kunnen ook een rol spelen. Een ras dat van nature de taak heeft om vee te drijven, zal deze behoefte hebben, ook al wordt het niet aan de hond aangeboden. Eerdere ervaringen (geschiedenis) kunnen ervoor zorgen dat een hond zich niet prettig kan voelen een bepaalde situatie. Elke hond is uniek, en zal dus ook zijn eigen "reden" hebben om bepaalde gedragingen te vertonen of emoties te hebben.

Een algemeen advies bestaat niet, hoe goed bedoeld het soms ook is! Wat voor de een heel goed werkt, kan voor de ander juist averechts werken. Daarom is het heel belangrijk om goed te blijven kijken naar de hond, de signalen die hij of zij laat zien én in welke context het gebeurd.

Bij probleem gevend gedrag is het advies om een gediplomeerde gedragsdeskundige te raadplegen. Door op zoek te gaan naar de oorzaak van het gedrag kan er een op maat gemaakt plan uitgeschreven worden, welke het beste bij u en uw hond past.

Indien uw hond probleem-gevend gedrag vertoont of u heeft vragen over uw hond, dan kunt u contact opnemen met de honden-gedragsdeskundige van de praktijk: Christa Nicolaes.

Katten

Enkele voorbeelden van probleemgedrag bij katten zijn:

 • Plassen buiten de bak
 • Agressie naar personen
 • Krabben aan meubels
 • Ruzie tussen katten onderling

Als uw kat probleemgedrag vertoont is dat een uiting van een onderliggende emotie. Uw kat kan bang, gefrustreerd of verveeld zijn of het gevoel hebben dat hij of zij de controle op de omgeving kwijt is.

Kattengedragsproblemen kunnen in twee soorten probleemgedrag opgedeeld worden:

 • De kat vertoont normaal kattengedrag, maar u als eigenaar heeft er hinder van, bijvoorbeeld krabben aan de bank, miauwen aan uw slaapkamerdeur of plassen op uw bed.
 • De kat vertoont abnormaal kattengedrag. Als eigenaar zult u hier lang niet altijd hinder van ondervinden, maar voor de kat is het welzijn vaak sterk verminderend. Denk bijvoorbeeld aan de kat die tot bloedens toe zijn eigen staart najaagt of de kat die erg angstig is en daardoor chronisch gestrest.

Als gedragsproblemen niet bij de oorzaak aangepakt worden gaan deze eigenlijk nooit vanzelf over, eerder het tegenovergestelde: het probleem neemt in de loop der jaren vaak toe en breidt zich verder uit. De kat die angstig is voor een andere kat en daardoor angstagressie vertoont, kan na verloop van tijd dit gedrag uit gaan breiden met onzindelijkheid. Een kat die gestrest en rusteloos is, kan dit gedrag uit gaan breiden met zichzelf kaal likken. Daarnaast treedt er gewoontevorming op en heeft de kat succeservaringen. Daardoor wordt het probleemgedrag steeds moeilijker volledig te verhelpen.
Indien uw kat probleem-gevend gedrag vertoont of u heeft vragen over uw kat, dan kunt u contact opnemen met de katten-gedragsdeskundige van de praktijk: Merel van der Mullen.

Konijnen

Wat kan probleemgedrag bij het konijn zijn?

 • Aanvallen vanuit de kooi
 • Zich niet laten optillen
 • Knagen aan huishoudelijke spullen
 • Ruzie tussen konijnen onderling

 

Ook voor konijnen zijn er tegenwoordig gedragsdeskundigen. Indien uw konijn probleem-gevend gedrag vertoont of u heeft vragen over uw konijn, dan kunt u contact opnemen met de konijnen-gedragsdeskundige van de praktijk: Merel van der Mullen.