Plaskater-behandeling

Als een propje de urinebuis verstopt, kan de kater niet meer plassen. Het gevolg is een niervergiftiging. De kat wordt suf en kan gaan braken. Binnen de 2 dagen kunnen deze symptomen leiden tot shock, coma of zelfs de dood.
Het is dus van levensbelang dat u dagelijks goed checkt of uw kat wel goed plast!

 

Symptomen

  • Vaak naar de kattenbak gaan
  • Langdurige persen op de kattenbak
  • Kleinere plasjes als normaal
  • Bloed bij urine
  • Sloomheid
  • Braken

Wat kunt U doen?
Neem zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk
.
Waarschuwing: soms lijkt het wel of de kat zijn ontlasting niet kwijt kan. Neem bij twijfel geen enkel risico.

Behandeling

De verstopping moet zo snel mogelijk worden opgeheven, met behulp van een dun buisje (een katheter). Als het lukt, kan de blaas dan geleegd worden, vervolgens wordt de blaas gespoeld. Na deze behandeling krijgt de patiënt een infuus zodat de nieren goed door kunnen spoelen en weer normaal gaan werken. Ook krijgt de kat nog enkele medicijnen. De katheter blijft in de urinebuis zitten gedurende enkele uren.

 

Nabehandeling
Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de urinebuis niet opnieuw verstopt. Dit kan d.m.v. medicijnen, urineverzuurders en een strikt blaasdieet (urinary-voeding).


Vooruitzichten: als de urinebuis niet langer dan een dag verstopt heeft gezeten, is het vooruitzicht over het algemeen gunstig. De vooruitzichten worden somberder naarmate de verstopping langer heeft geduurd. In ernstige gevallen zien we ook dat de blaasinhoud bijna uit puur bloed bestaat. In die gevallen is het mogelijk dat de patiënt komt te overlijden ondanks intensieve zorgen. Dit komt doordat de niervergiftiging en de blaasbeschadiging te ernstig zijn geworden.

In sommige gevallen is het nodig om de blaas operatief te ontdoen van de verstopping.