Keddi verandert in iets anders....

Het begon met dat het baasje van Keddi kwam binnenlopen maar het eindigde heel anders...

''Dit is Keddie en ze moet nog gevaccineerd en gechipt worden'', vertelde het baasje die ik verder niet bij naam zal noemen. Keddie was een vrouwelijke Europese Korthaar. Keddie stond echter nog niet in het systeem, dus moesten er nog wat vragen beantwoord worden. Dat ging ongeveer zo:

- Wat is de Geboortedatum? ''Die is onbekend''
- Is ze gesteriliseerd? ''Ik weet het niet''
- Hoe lang heeft u Keddie al? ''Een tijdje''
- Wat is een tijdje, twee jaar, een jaar, een maand? ''Nou.....''

Toen kwam het verhaal er uit...
Keddie was vorige week bij hem in de tuin binnen komen wandelen, hij had haar gevoerd en vervolgens was ze achter hem aan naar binnen gelopen. Hij dacht dat het een erg jonge kat was van ongeveer een half jaar en had bedacht dat het een zwerfkat was die naarstig op zoek was naar een baasje. Na de kat een week in huis te hebben gehouden was hij zo verknocht aan de kat geraakt dat hij had besloten de kat te "houden".  Helaas of gelukkig zijn huisdieren geen voorwerpen...

Ik vertelde de man dat ik de kat minstens drie jaar schatte, maar dat hij gewoon klein van stuk was. Vervolgens pakte ik de chipreader om te kijken of Keddie al een chip had. Dat hoefde absoluut niet van de man maar ik liet hem geen keuze en voor ik het wist had ik een chipnummer te pakken. Dit betekende dat de kat in ieder geval ooit een eigenaar had gehad. De man maakte al aanstalte om weg te gaan met de kat. Het was volgens mij echter onze morele plicht om dit beter op te lossen. Ik vulde het chipnummer in op www.chipnummer.nl en het bleek dat de kat eigenlijk Flurrie heette en een eigenaar had in een plaatsje een kilometer of 20 verderop.

Ondertussen stond Flurrie nog op tafel. Plotseling kreeg ze wat lichte stuipjes. Duidelijk neurologische symptomen, het leek op een lichte epileptiforme aanval. Zoiets had ze gisteren ook al gehad, maar dan minder erg, vertelde de man. Het werd steeds gecompliceerder, tot de assistente binnenkwam met een verlossende boodschap:

De eigenaar had de mail op zijn telefoon ontvangen en belde dolblij op. Flurrie was 1,5 week geleden ontsnapt en ze maakten zich grote zorgen, met name omdat ze al die tijd haar medicatie tegen epilepsie niet had gehad. Ze waren erg bang dat Flurrie inmiddels in een status epilepticus ergens langs de kant van de weg aan zijn einde was gekomen.  Gelukkig had de medicatie tegen epilepsie die Flurrie kreeg een erg lange halfwaardetijd (het blijft lang in het lichaam aanwezig). Maar gezien de ontwikkelingen was het bijna uitgewerkt.

Omdat de eigenaar zich op dat moment in Noord Holland bevond zijn wij al gestart met de medicatie. Het "oude" baasje droop af met zijn staart tussen zijn benen (toepasselijk gezegd uit een dierenartsenpraktijk) en dezelfde avond werd Flurrie gehaald door een dolblije eigenaar. We hebben een paar dagen later weer contact gehad met de eigenaar: Flurrie had nog een lichte aanval gehad maar daarna niet meer.

Een ding wil ik iedereen meegeven:

  • chip je dier (bij alle honden zowieso verplicht)
  • Zorg dat je gegevens bij de databank waar de chip geregistreeerd staat up-to-date zijn.

met vriendelijke groet, Jos de Jong, dierenarts

Ik wist het niet. Ik bedoelde het goed maar dit zal niet meer gebeuren.

Wat zijn we blij dat we Flurrie weer terug hebben. Het adequate handelen van dierenarts de Jong heeft er voor gezorgd dat we haar weer veilig terug hebben. Met name het sturen van het mailtje was een goed idee. We konden hierdoor toch contact zoeken met de praktijk. We weten niet wat er was gebeurt als Flur nog een nacht zonder medicatie had door moeten brengen. Het is achteraf heel naief om er van uit te gaan dat als je kat is weggelopen dat men vanzelf bij de eigenaar uitkomt. We waren vergeten de gegevens door te geven aan de databank. En ook al hadden we het die week gedaan, volgens dierenarts de Jong kan het soms nog een tijd duren voor die zijn doorgevoerd. In ieder geval een dikke pluim voor Op de Diek en de fles wijn is met liefde gegeven door Flurrie!