Snuf at muizengif!

Wanneer er muizen in de tuin of de garage zitten worden vaak muizenkorrels gebruikt. Muizenkorrels zijn vaak  graankorrels met daarop/-in de stof Brodifacoum. Dit is een uiterst giftig middel dat vitamine-K tegenwerkt waardoor de bloedstolling niet meer functioneert.

Helaas werkt dit middel niet alleen in muizen, maar ook in andere dieren op deze manier. Wanneer bijvoorbeeld een hond dit middel binnenkrijgt, zal bij hem ook de bloedstolling verstoord raken.

Vaak zitten in de verpakking muizengif kartonnen doosjes om de korrels te voeren. We zien regelmatig dat honden deze doosjes te pakken krijgen en de zakjes met korrels opeten. Op de doosjes staat niet voor niets “NIET AANRAKEN”, maar daar trekt een hond zich niets van aan.

Snuf heeft in de tuin ook zo’n doosje gevonden. Gelukkig hebben de baasjes van Snuf dit gezien en hebben meteen gehandeld. Toen Snuf op de praktijk aankwam heeft hij meteen een injectie gekregen waardoor direct de braakprikkel werd opgewekt. Doordat de baasjes zo snel gereageerd hebben zaten de zakjes nog in de maag en zijn ze in zijn geheel uitgebraakt. De kans dat gifstof opgenomen was in het bloed, was in dit geval miniem. Gelukkig heeft Snuf geen schade  overgehouden aan deze gebeurtenis.

Advies is om erg voorzichtig te zijn met deze muizenkorrels, zeker als er andere dieren of bv kleine kinderen bij kunnen komen. Indien u ze toch gebruikt, zorg dat dat de korrels op een plek verstrekt worden, die niet bereikbaar is voor de hond. Er bestaan speciale voerdozen waar muizen wel in kunnen komen, maar waar de korrels niet bereikbaar zijn voor andere dieren.

   

   

De eigenaar vertelt:

Snuf is een tweejarige Bolonka Zwetna. Altijd zeer vrolijk en speels.

Toen we op bezoek waren bij familie lieten we hem in de tuin spelen. Toen ik even ging kijken merkte ik dat hij wat aan het eten was. De bewoners hadden last van muizen en hadden blijkbaar muizengif in hun tuin liggen. Dit wisten wij uiteraard niet. De bewoners hadden er ook niet meer bij stilgestaan. Al snel sloeg de paniek bij ons toe, toen we ons reliseerden dat Snuf dit muizengif had opgegeten. We schoten gelijk in actie en belden naar de dierenarts. Hier konden we direct terecht. Na een spuitje van de dierenarts moest Snuf braken en kwamen er 3 zakjes muizengif uit. Gelukkig waren we er dus op tijd bij en zagen we het gebeuren. Wanneer dit niet het geval was geweest had dit heel anders kunnen aflopen voor Snuf en ons.

Bij het gebruiken van muizengif is het belangrijk om het gif te plaatsen in een hol voorwerp (bv een doos) met een kleine opening zodat andere huisdieren er niet onbedoeld aan eten.

Groetjes van Mevr. Helgers en een pootje van Snuf!