Een lekkernij met vervelende gevolgen

Deze maand vertellen wij het verhaal van Harrie.
Harrie is een teckel van 4 jaar oud. Zoals alle teckels is hij erg enthousiast en eigenwijs. Zijn baasjes zijn dol op hem en hij op hen.

Het weekend na dierendag werd dierenarts Cramers tijdens zijn weekenddienst gebeld door een ongeruste eigenaar:

Eigenaar:
‘’We hebben Harrie onlangs met dierendag flink verwend met een nieuwe halsband en een lekkere mergpijp om op te kauwen.

Harrie vond de halsband wel leuk, maar met name van de mergpijp met vulling kon hij niet afblijven. Hij bleef maar kauwen op het bot en de vulling eruit likken.

Harrie kwam zaterdagmiddag in paniek uit de tuin naar binnen gerend. Hij bleef maar met zijn kop schudden en met zijn pootjes langs zijn neus vegen.

Toen wij Harrie eindelijk konden pakken, zagen we wat er aan de hand was: de mergpijp die hij met dierendag had gekregen was over zijn onderkaak tot achter de grote hoektanden geschoven! We schrokken erg van wat we zagen en probeerden de mergpijp zelf te verwijderen uit de bek, maar het deed Harrie zo’n pijn dat hij zelfs begon te bijten! ‘’

Dierenarts Cramers:
‘’Harrie kwam ’s middags met zijn baasjes aan op de praktijk in Sittard: hij was nog steeds in paniek.

Ik heb geprobeerd om heel voorzichtig de mergpijp van zijn onderkaak af te schuiven. Heel soms lukt dit, maar Harrie liet dit niet toe. De enige manier waarop ik de mergpijp kon verwijderen was door Harrie onder narcose te brengen.

De mergpijp zat zo vast dat het niet mogelijk was om hem van de onderkaak af te schuiven. Ik moest de mergpijp vervolgens op 2 plekken voorzichtig doorzagen met een multitool, waarna Harrie eindelijk van die vervelende mergpijp verlost was.

We zien dit probleem regelmatig. Met name bij de korte mergpijpjes ontstaan deze problemen. De hond wil het merg uit de mergpijp likken en gaat steeds verder met zijn tong en onderkaak in de opening van de mergpijp. Wanneer dan mergpijp over de hoekktanden van de onderkaak schiet is er geen weg meer terug: de mergpijp zit klem!

Moraal van dit verhaal: geef je hond alleen een lange mergpijp………… of beter nog: geen mergpijp!

Harrie is een paar uur op de praktijk gebleven om zijn roes uit te slapen. Hij heeft aan de hele gebeurtenis gelukkig niets overgehouden: hij is nog even blij als voorheen. ‘’

Eigenaar:
‘’Wij als baasjes hebben wel onze les geleerd: Harrie zal van ons nooit meer een mergpijp krijgen! We zijn erg blij dat Harrie snel op de praktijk terecht kon om het probleem op te lossen, ook al was het in het weekend. ‘

 

Enkele voorbeelden van honden met een vastgeklemde mergpijp…