Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus (Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen). Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.

Hoe kun je de ziekte voorkomen?

  • Probeer insecten te weren uit de hokken door het gebruik van horren of fijnmazig gaas.
  • Bestrijd vlooien met behulp van advantage of stronghold. Voorkom contact met egels, katten en honden, deze kunnen de vlooien overbrengen. Gebruik NOOIT Frontline, dit is dodelijk voor een konijn.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als u meerdere konijnen in verschillende hokken heeft.
  • Zorg bij verdenking van myxomatose dat konijnen geen onderling contact hebben. Let er ook op dat materialen zoals voerbakken en dergelijke goed gescheiden blijven. Geef ieder konijn of konijnenpaar zijn eigen voer- en drinkbak.
  • Vaccineer uw konijn preventief tegen de ziekte (dit moet 1x per jaar).

Voorkomen is beter dan genezen!

 

Symptomen:
De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen (=incubatietijd) is enkele dagen tot 2 weken. De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Doordat de oogleden erg gezwollen raken kan het konijn niet meer zien en wordt als het ware blind. Wilde konijnen vormen zo een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

Er ontstaan knobbels in de huid (myxomen). Voornamelijk op de oren, rond de mond en op de rug. Na enkele dagen ontstaat er een longontsteking waaraan het konijn zal overlijden. Myxomatose is net als VHS (het Viraal Haemoragisch Syndroom) een dodelijke aandoening: na besmetting zal het dier meestal sterven. In het wild zal maar 5-10% van de besmette konijnen de ziekte overleven. Bij tamme konijnen die goed behandeld worden ligt dit percentage iets hoger.

 

Therapie:

Indien de ziekte optreedt is de enige therapie het konijn zo goed mogelijk verzorgen. Zorg dat het konijn blijft eten, ga het eventueel dwangvoeren. Bestrijd de bijkomende bacteriële infecties met antibioticum en oogzalf. Geef het konijn een pijnstiller en zorg voor een goede warme huisvesting. Het kan weken tot maanden duren voordat het konijn volledig genezen is.

Omdat myxomatose bijna niet te genezen is, is het belangrijk om de ziekte te voorkomen door middel van een vaccinatie.

De eerste vaccinatie mag vanaf de leeftijd van 2 maanden gegeven worden, bij dwergkonijnen echter pas vanaf 3 maanden! Zeven dagen na vaccinatie is het konijn pas beschermd tegen de ziekte. Het konijn is dan gedurende 1 jaar beschermd.

De ziekte komt in Nederland meestal in de zomer en nazomer voor. In Engeland is het echter al gewoon dat myxomatose in de nazomer, herfst en de eerste wintermaanden voorkomt.

Na de vaccinatie kan er een verdikking ontstaan in de huid op de plaats waar de vaccinatie gegeven is. Dit is een lokale reactie op de vaccinatie met het (Shope-)fibromavirus. Na een paar weken zal deze zwelling wegtrekken.

 

Het vaccin dat wij gebruiken (nobivac myxo-rhd)  is veilig. Het is een fibromavirus en kan geen myxomatose veroorzaken. Het geeft echter geen 100% bescherming, maar zorgt ervoor dat de ziekte minder ernstigere vormen aanneemt bij een geïnfecteerd konijn.

 

Verdenkt u uw konijn van Myxomatose?

Laat het konijn dan NIET vaccineren, maar neem wel direct contact op met de praktijk.

De weerstand van het konijn wordt dan verzwakt en vaccinatie geeft niet snel genoeg een bescherming om dit te compenseren. Het konijn kan er zelfs nog zieker door worden.
Een vaccinatie moet tijd krijgen om te gaan werken, een goede bescherming is er pas 7 dagen nadat de vaccinatie is gegeven. In deze tussenliggende periode kan het konijn dus nog altijd door het veldvirus ziek worden.

 

Ons advies:
Vaccineer uw konijnen tegen myxomatose en VHS. De reden hiervoor is dat er op vaak uitbraken van myxomatose en VHS gedurende het jaar voorkomen.