Jazz speelt graag met stokken

Hoeveel honden spelen niet graag met stokken en de meeste baasjes doen enthousiast mee. Helaas zijn er maar weinig mensen zich bewust van de risico’s die hieraan kleven. Vaak zijn het dikke, harde stokken met vrij scherpe uiteindes, die niet zomaar breken. Wanneer een hond deze fanatiek uit de lucht vangt of er bovenop duikt wanneer zo’n stok verticaal in de grond land, kan dit grote schade veroorzaken.

In de keel van een hond zitten veel zachte, kwetsbare structuren die wel zeer belangrijk zijn. Wij zien regelmatig honden met wonden in tong, wang of gehemelte, maar het kan ook veel ernstigere letsels geven. Denk hierbij aan slagaderlijke bloedingen, zenuwletsel met gezichtsverlammingen tot gevolg, letsels aan het strottenhoofd of slokdarm en op een later moment erge infecties. Deze letsels kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Jazz werd binnengebracht met een soortgelijk verhaal. Om een goed onderzoek te kunnen verrichten hebben wij Jazz onder narcose gebracht. Een hond steekt namelijk niet op commando zijn tong uit om zijn bek en keel te laten onderzoeken. Eenmaal in slaap zagen wij dat Jazz een grote scheur had in zijn zachte gehemelte, die door liep tot aan zijn strottenhoofd. Het zachte gehemelte zorgt ervoor dat er geen eten in de luchtwegen terecht kan komen. Door de scheur die er nu zat, zou Jazz zich gaan verslikken, met een erge longontsteking tot gevolg. Gelukkig is het gelukt om het zacht gehemelte te hechten en is hij goed hersteld.

De wijze les uit dit verhaal? Wanneer uw hond graag apporteert, neem dan een geschikt hondenspeeltje mee tijdens uw wandelingen en laat u niet verleiden tot het gooien van een stok.

Namens Dierenkliniek Op de Diek,

Drs. Michelle Moelands

Jazz

De scheur in het gehemelte hebben we na het maken van de foto gehecht met oplosbaar hechtmateriaal.

Eigenaar vertelt...

Ga je de hond uitlaten, denk je even een stok gooien omdat Jazz dat zo leuk vind. Jazz probeerde de stok te vangen en ineens maakte hij enge geluiden alsof hij aan het overgeven was!

We zijn snel naar huis gegaan en hebben direct naar de praktijk gebeld. We konden snel terecht en hebben Jazz dus meteen laten onderzoeken. Het bleek dat de huig/gehemelte flink beschadigd te zijn. Jazz is diezelfde dag nog geopereerd en goed geholpen door de dierenarts. Jazz herstelde snel en eet en doet weer weer als vanouds!

Vanaf nu dus geen stokken meer om te gooien!!

Met vriendelijke groet,
De baasjes van Jazz Rennenberg