Lev bleef hangen in een kiepraam!

Het weer begint lekker te worden, ramen en deuren gaan open en de Kater Lev wil naar buiten. Op zich is dat geen probleem, ware het niet dat Lev niet via de deur maar via het openstaande kantelraam naar buiten wil.
Lev is waarschijnlijk op de vensterbank gesprongen, om daar vandaan via het kiep-/kantelraam de tuin in te gaan. Toen Lev halverwege de opening van het raam was, ging het echter mis. In plaats van rechtdoor naar buiten te gaan, zakt hij naar beneden en komt vast te zitten. De opening van zo’n kiepraam lijkt op de letter V.  Lev probeert zich los te wurmen, maar komt hierdoor steeds dieper vast te zitten.
Het baasje van Lev is heel even weg geweest, maar dan hoort ze plots een kat hard schreeuwen. Als zij gaat zoeken, ziet ze dat  Lev vast hangt: het voorlijf hangt aan de buitenkant, het achterlijf aan de binnenkant van het raam. Lev gaat heftig te keer.
Het baasje twijfelt geen moment en snelt naar boven, gaat via een ander raam het plat dak op en tilt Lev uit zijn benarde positie. Tot haar schrik ziet ze dat Lev moeite heeft om te staan en gaat meteen naar Op de Diek in Sittard.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat Lev wel kracht in zijn achterpoten heeft, maar minder dan normaal. Ook reageert hij op pijnprikkels (knijpen in de teen). Wel is hij (natuurlijk) erg pijnlijk bij het aanraken van de rug.  Voor de zekerheid is er een röntgenfoto gemaakt. Er is geen schade aan de wervelkolom, de blaas is gevuld (dus niet gescheurd), en er is geen schade te zien aan de borstkas. Lev krijg een pijnstillende injectie en krijg pijnmedicatie mee om thuis verder te behandelen.

Helaas komen we dit probleem ieder jaar meerdere malen tegen: katten die klem komen te zitten in een kiepraam ofwel kantelraam. Lev heeft hooguit een paar minuten vast gezeten, maar de schade treedt zeer snel op. Wanneer katten langer vastzitten kunnen ze helemaal verlamd raken aan de achterkant (prognose erg slecht), of zelfs sterven.

Let dus goed op met dit soort ramen, laat uw kat nooit alleen achter in een ruimte met open kiepramen. Duw een handdoek onder in de V of koop een rooster dat de opening afsluit. Deze roosters zijn speciaal ontworpen voor deze toepassing en eenvoudig via diverse websites te bestellen.

 

Lev op z'n vaste plekje helemaal knock out van zijn avontuur (en medicatie)

Weer voorzichtig naar buiten en op een veilige afstand vogeltjes kijken. 

Eigenaar verteld...

Toen ik Lev hoorde miauwen had ik gelijk door dat er iets mis was. Boven aangekomen hing hij in een kantelraam, hij zat vast halverwege zijn lichaam. Waarschijnlijk heeft hij vogeltjes op het dak gezien. Hij was helemaal in paniek, hard aan het miauwen en wiebelen. Hij liet zich gelukkig rustig eruit halen maar toen raakte ik in paniek omdat hij zijn achterpoten slap hield. Ik kon gelukkig direct terecht bij de dierenarts. Hier begon hij al wat meer tot zichzelf te komen. De dierenarts gaf aan dat de prognose goed was. Aan het einde van de dag mochten we hem gelukkig weer ophalen. De eerste dagen was hij nog was suf en voorzichtig maar al na een paar dagen was hij gelukkig weer helemaal de oude. 
Wij zijn nu aan het kijken voor vliegenschermen of andere bescherming voor de kantelramen. 
 
Hartelijke groet van familie Koperberg - Claessen