Doortje begaf zich op glad ijs!

Toen het deze winter toch nog ging vriezen en de waterplassen een ijslaag kregen, is het altijd aan een paar waaghalzen om te kijken of het ijs al dik genoeg is. Dit is dan bijna altijd te dun maar dat moet je natuurlijk wel ondervinden. Als dan ook nog de Olympische Winterspelen de hele dag op TV te zien zijn is dit bijna een stimulans. Niet alleen het baasje van de Beagle kruising Doortje probeerde het ijs uit, ook de hond waagde de eerste pootjes op de gladde vloer. Al gauw probeerde Doortje met wat gespartel het ijs te verlaten maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. Een bal werd op de vijver gegooid om Doortje opnieuw een ervaring rijker te laten zijn. Keer op keer rende en schoof Doortje enthousiast over het ijs. Dit tot grote hilariteit van de omstanders maar al gauw bleek dat dit alles geen goed idee was. Het ijs was dik genoeg en het spreekt ook voor zich dat je daar wel heel zeker van moet zijn wil je daar een risico nemen voor een dier. Het probleem was de kwaliteit van het ijs, waar schaatsers het ook altijd over hebben als hun eigen prestaties nalaten.

In dit geval was Doortje steeds aan het rondrennen en viel plots jankend neer en kwam niet van haar plaats, wat ze ook probeerde. Haar baasje glibberde zo snel als mogelijk naar Doortje toe en zag al gauw wat er aan de hand was. Een achterpoot zat klem in een scheur in het ijs en weer op de oever liep Doortje op drie poten en er was een beetje bloed te zien. Geschrokken werd Doortje naar de praktijk gebracht, daar bleek dat het om een oppervlakkige schaafwond ging en een kneuzing van het hakgewricht. Met een beschermend en ondersteunend verband ging Doortje met medicatie naar huis (pijnstilling en antibiotica).

Doortje voelde zich natuurlijk wel een beetje zielig, met haar verbandje..

Een hond op het ijs is natuurlijk leuk maar er zijn natuurlijk een aatal gevaren. Een jonge, onervaren hond weet niet wat hem overkomt en door flink uit te glijden kunnen ontwrichtingen en kneuzingen optreden. In dit geval had zelfs een fractuur het gevolg kunnen zijn. Bovendien moet je de hond al helemaal niet op het ijs laten als je er zelf niet op kan om het dier eventueel te kunnen halen. In dit geval liep het goed af en dient deze patient vooral als voorbeeld hoe het niet moet. Na drie dagen had Doortje nergens last meer van zoals te zien op onderstaande foto.

Drs. Jos de Jong
Dierenkliniek Op de Diek

Doortje na enkele dagen weer geheel de oude en kon zij weer springen tegen het keukenblad om te zien of er nog iets lekkers op ligt!

Eigenaar verteld...

Wat een leuke winterse wandeling moest worden, werd voor ons een nachtmerrie.
Onze lieve beagle-kruising Doortje is ongeveer een half jaar oud en super speels. Ze vind het heerlijk om achter balletjes aan te rennen.
Toen we gingen wandelen in de kou had Doortje al gauw in de gaten dat ze nu niet IN de waterplassen kon maar ook er OP!
Dit vond ze prachtig. Gelukkig was het ijs dik genoeg en kon ze er lekker overheen rennen en glijden. Het was grappig om te zien hoe ze zich over het gladde ijs begaf.
Plotseling begon ze te gillen en leek het net alsof ze niet meer kon lopen! We schrokken ons dood en zijn direct naar haar toe gegaan, gelukkig was het ijs ook voor ons sterk genoeg.
Wat bleek, onze Doortje zat vast met haar pootje in een ijs-scheur!

We hebben haar voorzichtig los kunnen halen en zijn direct naar de dierenarts gegaan. Gelukkig mochten we direct komen. Dokter de Jong heeft onze Doortje nagekeken en gelukkig viel de schade mee. Ze had enkel een schaafwondje van het ijs en was haar hak-gewricht wat bezeerd.
Het wondje werd schoongemaakt, verzorgd en omwikkeld met een mooi verbandje dat we er enkele dagen later zelf af mochten halen. Het wondje was gelukkig mooi dicht gegaan.
Ook kregen we tabletjes mee, dit vond Doortje niet erg, want ze kreeg bij het geven telkens een stukje kaas om het tabletje te verstoppen.

Wij danken dierenkliniek Op de Diek voor de goede en snelle zorgen!!

Doortje zal nooit meer op het ijs mogen van ons, ook niet als we zeker weten dat het dik genoeg is!

Groetjes van Familie. de Graaf uit Sittard.