Snoepie verloor een stukje van zijn staart..

Op 18 mei kwam kat Snoepie op het spreekuur met een verwonding aan de staartpunt. De huid van de laatste centimeters van de staart was verdwenen en het laatste kootje van de staarwervels was zichtbaar. Bij een dergelijke verwonding moet een deel van de staart worden geamputeerd om weer genoeg huid te verkrijgen om de wond te sluiten.  Na de operatie volgen er een drietal verbandwisselingen om de wond te controleren en op een gegeven moment is een antibioticumkuur gegeven omdat de operatiewond iets ontstoken was. Na 10 dagen zijn de hechtingen verwijderd en mocht de kap weer af. De kap is essentieel omdat absoluut voorkomen moet worden dat de kat aan de hechtingen kan bijten. Als dit gebeurt kan het zo zijn dat opnieuw een stukje van de staart eraf moet en aan alles komt natuurlijk een einde.

De verwonding is ontstaan door een bloembak op de vensterbank die door springen van de kat op de staartpunt terecht is gekomen. Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje en niet alles is te voorkomen.

Het venster, een kiepraam, heeft echter nog een risico waar we toch een paar maal per jaar een patiënt van krijgen aangeboden. Een open kiepraam is een gevaarlijke val voor een kat. Het dier probeert naar buiten te springen en glijdt dan naar beneden en zit klem. Als dit te lang duurt, kan permanente verlamming of de dood  het gevolg zijn. Een gewaarschuwde eigenaar telt voor twee.

Snoepie is echter van dit avontuur volledig genezen en gaat nu door het leven met een stukje minder staart en dat is heel goed te doen.

Jos de Jong, dierenarts

 

   

  

Eigenaar vertelt...

Onze Snoepie is een erg ondeugende britse korthaar kater van 5 jaar ,hij maakt graag wat kapot of laat wat omvallen.
Zodra er een raam of deur op ‘kiep’ stand staat is hij erbij om de buitenlucht op te snuiven.

Zo stond er dus die donderdag 18 mei een raam op kiep, met op de vensterbank een redelijk zware rechthoekige plantenbak…

Wij waren tv aan het kijken toen we flinke doffe klap hoorden, we draaiden ons om en zagen snoeps beetje verbaasd kijken.
De plantenbak lag dus helemaal kapot op het buro met op een paar plaatsen weer beschadigingen.
Hij hoorde ons mopperen en rende snel naar de andere kant om op een andere vensterbank te gaan zitten.

Hij keek zoooooo zielig met zijn grote oogjes, zo van sorry ik zal het nooooooit meer doen maar ik heb zo’n pijn aan mijn staartje….
We liepen naar hem toe en zagen toen dat zijn staartje een beetje kapot was…de laatste 2-3 cm hing er maar een beetje aan zonder vacht.
Waarschijnlijk was de zware plantenbak met n scherpe kant op het uiteinde van zijn staart terecht was gekomen

Dus gelijk jullie maar gebeld en konden ook direct terecht, zijn staart was dus gebroken en er moest dus een stukje vanaf helaas.
Hij had ook nog maar een kort staartje dus nu is het echt nog maar een klein kort dingetje.
Maar gelukkig heeft hij er weinig last ven gehad ( meer last van zijn hoofd kap ) en is nu bijna weer de oude ( ondeugende ) kat.

Bedankt voor de goede zorgen,

Met vriendelijke groet ,

Fam Goltstein