Pien, gesteriliseerd d.m.v. kijkoperatie

Tegenwoordig is het bij Dierenkliniek Op de Diek mogelijk om uw hond endoscopisch te laten steriliseren (middels een kijkoperatie).

De voordelen van sterilisatie d.m.v. kijkoperatie zijn oneindig veel groter dan die van de “ouderwetse” methode. Zo is er veel minder pijn, er is minder diepere anesthesie nodig, er is minder weefselschade, sneller herstel na de operatie en minimale kans op wondinfectie en het is mogelijk om diagnostiek op de binnenkant van enkele organen (blaas, buik, neus, keel) te doen. 
 
De meerkosten van een endoscopische sterilisatie zijn 90 euro ten opzichte van een gewone sterilisatie.

De eierstok wordt vast genomen en nauwkeurig los geprepareerd en verwijderd.
 

Hoe verloopt de operatie?

U brengt de hond binnen op een afgesproken tijdstip in de ochtend op de praktijk in Sittard. De hond krijgt een inleidend narcose-prikje in de bilspier. Als de hond wat slaperig is geworden, wordt ze op de tafel gelegd in de voorbereidingsruimte. Hier krijgt ze vervolgens gas-narcose toegediend via een trachea-tube in de luchtpijp. De buik wordt geschoren en steriel gemaakt d.m.v. wassen met desinfecterend middel. Als de hond op de operatiekamer aankomt wordt ze aangesloten aan de bewakingsapparatuur. Op een CO2-meter wordt de ademfrequentie nauwkeurig gemeten. Ook wordt tijdens de operatie de zuurstofverzadiging van het bloed en de hartslag door middel van diverse apparatuur nauwlettend in de gaten gehouden.

Er worden 3 gaatjes in de buik gemaakt om met de endoscopische aparatuur (camera en instrumenten) de sterilsatie uit te kunnen voeren.

De eierstokken worden opgezocht en losgeprepareerd. Als beide eierstokken los zijn, worden deze verwijderd uit de buik door een van de 3 gaatjes.

De kleine gaatjes worden dichtgeplakt met speciaal weefsellijm. De wondjes worden daarna afgedekt met een pleister ter bescherming.

Nazorg is niet nodig, de hond krijgt per injectie antibiotica en pijnstilling. De meeste honden dartelen de dag na de operatie al weer lekker rond!

Eigenaar aan het woord..

Ervaring met laproscopische sterilisatie van onze hond bij Dierenkliniek Op de Diek in Sittard.

Volgens de richtlijn van de Australische Labradoodle Association of Europe en volgens afspraak met de fokker van onze hond dienen alle honden voordat ze 18 maanden zijn gesteriliseerd of gecastreerd te zijn. Na contact met onze fokker raadde zij een laproscopische sterilisatie aan. Dit vooral omdat het minder belastend voor de hond is: geen snee in de onderbuik die na hechting moet helen, maar alleen drie kleine wondjes, die mooi gelijmd en gehecht worden. De behandeling heeft plaatsgevonden bij Dierenkliniek Op de Diek in Sittard. Ik heb de hond 's morgens om 9.00u nuchter gebracht en na een informatief gesprek met een van de artsen ben ik weggegaan. 'S middags om 14.00u werd ik gebeld dat de ingreep goed was verlopen en Pientje alweer wakker was uit de narcose. Om 15.30u kon ik haar ophalen, nadat ik nog even met de behandelend arts had gesproken. Van haar kreeg ik nog praktische informatie over wat wel en niet te doen de eerste dagen na de ingreep. Pien leek aanvankelijk nog wat suf door de narcose: ze heeft thuis daarna wat meer geslapen dan normaal. De volgende ochtend was ze weer heel fit en alert en heel actief.

Nu de sterilisatie achter de rug is, ben ik zeer tevreden met de keuze voor deze manier van sterilisatie: laproscopisch, want de hond heeft er nauwelijks last van gehad. Ook over het diergeneeskundig centrum en de dierenartsen waarmee ik te maken had ben ik zeer tevreden: ze gaven duidelijke informatie vooraf en achteraf, en ze belden de volgende dag nog even om te vragen hoe het met de patient ging.

Helaas werken nog lang niet alle dierenartspraktijken op deze manier, het was even zoeken voordat we deze gevonden hadden, maar zeker de moeite waard!

A. Beurskens en Pien (Australische Labradoodle)