Patiënt van de maand

Miets vindt vlooien-druppels maar niets!

Een paar keer per jaar wordt er bij ons een kat binnengebracht met acute vergiftigingsverschijnselen omdat ze met een ontvlooiingsmiddel voor honden ontvlooid zijn.
Er zijn vele merken die dit kunnen veroorzaken, vaak gaat het om de werkzame stof permetrine (of iets dat er op lijkt).

Zo belde ook het baasje van Miets. Een dag eerder was Miets behandeld met een ontvlooiingsmiddel waar permetrin in zat. Miets begon even later vergiftigingsverschijnselen(trillen, schudden, overmatig speekselen) te vertonen en bleef deze zelfs vertonen toen ze op advies van een collega uitgebreid was uitgewassen.

Ik vermoedde al wat er aan de hand was en heb Miets direkt laten komen. Ze was aan het “shaken” en aan het speekselen. Ik heb Miets aan het infuus gelegd (wat niet meevalt bij een trillende kat). In dit soort vergiftigingsgevallen blijft het gif vaak drie dagen op de zenuw-synapsis zitten voordat het verdwijnt. Tot die tijd moet je blijven spoelen met infuus en zorgen dat, indien de kat te veel trilt in slaap wordt gebracht. Naast het uitspoelen van gifstof zorgt het infuus er voor dat de kat niet uitdroogt door het speekselen.

We hebben Miets geprobeerd goed te verzorgen. Een gunstig teken was dat ze niet buiten bewustzijn raakte. Na een dag waren de verschijnselen al een stuk minder. Nog een dagje later kon Miets gelukkig al naar huis en was ze zo goed als de oude!

Met dit verhaal willen wij vooral iedereen waarschuwen en er op attent maken dat het heel belangrijk is om heel goed op te letten met het gebruik van anti-vlooien-middelen!
Gebruik dus NOOIT een anti-vlooien-middel voor een andere diersoort dan waar het voor bedoeld is!

Guido van Heeswijk, dierenarts bij Dierenkliniek Op de Diek


Miets helemaal in de relax-stand! Gelukkig is ze weer helemaal de oude!

Eigenaar vertelt...

Miets is altijd al gevoelig voor vlooien geweest dus ik wil nog wel eens van product wisselen,  niet erbij stil gestaan dat ze niet dezelfde druppels als de hond mag hebben... Ik heb ook niet goed naar de doos gekeken! 

Op zondagmiddag druppels gegeven, en het viel me vrij snel op dat ze anders reageerde op deze druppels. Gedurende de avond kregen we sprintjes door de kamer (wat niet gek is) totdat ze voor onze ogen omkiepte, stuiptrekkingen kreeg en haar plas liet lopen. Meteen de dierenarts gebeld die ons, nadat duidelijk werd dat ze de verkeerde druppels had gekregen, adviseerde om haar een aantal keren goed te wassen met shampoo. 
De dag erna waren de verschijnselen nog niet over en hebben we opnieuw contact opgenomen met de dierenarts. We mochten meteen met haar komen. Miets heeft twee dagen aan het infuus gelegen om het middel uit haar lijf te krijgen.

Buiten af en toe wat rillingen mogen we van geluk spreken dat ze weer heelhuids thuis is. 

Groetjes Jacqueline