Bono en de gras-aar

Bono de bermtoerist.

Bono is een 5-jarige reu die op een avond door hoog gras en andere planten van alles ontdekt. De volgende dag heeft hij een ontstoken oog wat hij dichtknijpt. In de loop van de dag lijkt het wat beter te gaan maar de volgende ochtend is het erger geworden zodat de baas van Bono naar het spreekuur komt. Er zit pus in het oog, eromheen is het rood en er steekt iets onder het bovenooglid uit. Het lijkt een strootje en met een pincet wordt het met wat weerstand verwijderd.

Het blijkt een plantendeeltje te zijn, een stukje van de aar van de wilde gerst, vaak aangeduid als een grasaar. Er kunnen verschillende plantendelen problemen geven maar deze is er een met kleine haakjes. Daardoor schuift het steeds dieper in de binnengedrongen opening met de punt naar voren.

Na een kleuring met fluorescine en belichting met speciaal licht verschijnt op het oog van Bono een groene vlek van 4x4 mm. Dit betekent dat er een beschadiging van het hoornvlies is ontstaan door het plantendeel. Een intact hoornvlies zal niet groen oplichten.

Bono krijgt een oogzalf mee en de baas krijgt de opdracht om 4 x daags het oog te zalven en om een week later het oog te laten controleren. Dit is belangrijk omdat een beschadigd hoorvlies, wat de beschermende laag is van het oog, kan leiden tot blindheid. Er zijn nog verschillende behandelmethoden als het oog door alleen te zalven niet beter wordt. Na een week zag het oog er al veel beter uit en de beschadiging was herstel.

Deze genoemde grasaren geven in de zomer veel problemen, de afgelopen droge tijd is er bijna iedere dag een patient met een probleem door dit plantendeel. Ze kunnen binnendringen in oren en tussen de tenen, in de oksel en onder de voeten. Het blijft vastzitten tussen de haren of in huidplooien en het scherpe puntje dringt de huid binnen. Eenmaal binnen ontstaat een ontsteking en de huid is dan vaak al gesloten. Het kan ook zijn dat een deel eruitkomt en dat de rest de reis vervolgt onder de huid. Verderop ontstaat een nieuwe ontsteking en vaak moet het deeltje onder narcose opgespoord worden en verwijderd.

Vooral in ogen en oren kan het leiden tot fikse ontstekingen en doofheid of blindheid. De aar kan tot achter het oog verborgen zitten en in het oor het trommelvlies doorboren. Dit is een van de redenen waarom een aandoening van oog of oor altijd gezien moet worden omdat de oorzaak verschillend is en het gevolg ernstig kan zijn. Een tijdige behandeling kan leiden tot volledige genezing waarvan Bono een mooi voorbeeld is al is het eigenlijk beter om dezelfde dag nog met een dergelijk probleem naar de dierenarts te gaan.

Bono was na ongeveer 10 dagen weer de oude, na controle van het oog waren er geen beschadigingen meer te zien.

Dierenarts De Jong
Dierenkliniek Op de Diek

 

De groene vlek geeft aan waar de beschadiging zit.

De gras-aar, nog vast in het oog.
 

De gras-aar na het verwijderen.