Patiënt van de maand

Myko at een soepbot

Eind November ging ik erwtensoep maken, hiervoor had ik bij de slager een hieltje (eis bein) meegebracht. Nadat ik hier een paar uur bouillon van had getrokken heb ik het mager vlees in de soep gedaan en de resten vet e.d. van het bot gedaan, dit bot heb ik aan Myko gegeven. Myko is een Shiba Inu mix van ruim vijf jaar oud.

Hij begon hier vol overgave aan te knagen, op een bepaald moment zagen we dat hij de knop van het bot had weten kapot te knagen en dat hij het merg uit het bod aan het eten was. toen hebben we hem het bot afgenomen. We merkten (nog) niets aan Myko. op zondagochtend tijdens zijn eerste wandeling wilde hij meteen bij de eerste grasspriet die hij tegen kwam meteen poepen, maar er kwam niets. Dit wekte mijn argwaan, dit was niets voor hem. Tijdens de wandeling probeerde hij iedere 10 mtr. te poepen, zonder resultaat. Ook gaf hij verscheidene keren over, eerste gedachte zijn maag van streek. Thuis aangekomen ging dit door, hij ging in de tuin proberen te poepen, iets wat hij normaal nooit doet. Tijdens zijn pogingen om te poepen hoorde we kreunen, toen hebben we contact opgenomen met de dienstdoende dierenarts, dit was Dr. Jurgen Cramers. Binnen een half uur tot drie kwartier konden we terecht in de kliniek aan de Parklaan, bij het onderzoek bleek dat er een prop in zijn darm zat, die moest eruit. Hij kreeg anaal laxeermiddel ingebracht, ook kregen we laxeermiddel mee dat we hem twee keer daags moesten toedienen. Maar omdat hij alles uitspuwde was dit een geen succes, Myko bleef maar overgeven en veel water drinken, maar spuwde alles weer uit. Hij deed niets anders dan gaten graven in de tuin, hierin spuwen en weer dicht maken. Op een bepaald moment zag ik hem onder een struik liggen, hier schrok ik van. Het spuwen werd minder, toen hebben we hem nog een keer het laxeermiddel toegediend, na een kwartier kwam spoot waterige ontlasting uit hem en bloed. Toen hebben we meteen contact opgenomen met de dienstdoende arts, ook nu konden we snel terecht in de kliniek aan de parklaan.

Nu werden er foto’s gemaakt, hierop was duidelijk te zien dat zijn darmen vol zaten met stukjes bot. Dr.Cramers af aan dat dit op een natuurlijke manier het lijf moest verlaten, en stelde voor om Myko op te nemen. Hij zou dan aan het infuus gaan (tegen uitdroging) en opnieuw gelaxeerd worden.  In de nacht van zondag op maandag had dit succes, alles kwam eruit, Myko was niet meer zo ziek. Maar uit het bloed onderzoek, bleek dat zijn lever en nier waarden afweken, er was doordat de darmen beschadigd waren een bacteriële infectie in zijn bloed gekomen. Hiervoor kreeg hij een antibioticakuur toegediend, om de infectie te bestrijden. Op dinsdagochtend waren zijn bloedwaardes beter maar nog niet helemaal goed, maar de kuur sloeg aan. Op woensdag waren zijn bloedwaarden goed, maar eten deed hij nog niet maar wellicht dat dit thuis beter zou gaan. We mochten hem ophalen. Thuis probeerde we hem lekkere dingen te laten eten, die hij normaal graag at. Dit lukte, beetje bij beetje steeds beter. De dagen erna ging het steeds beter en zijn ontlasting werd steeds vaster. Dr.Cramers belde vrijdag nog om te infomeren hoe het ging, er was nog een mogelijkheid van pro-biotica om zijn darmflora te herstellen, maar het lijkt erop dat dit niet nodig is.

Prettig was ook dat we door de assistentes op de hoogte werden gehouden hoe het ging met Myko, hoe hij de nacht was door gekomen enz. de arts belde dan later nog met de uitkomst van de onderzoeken, zodat we steeds goed op de hoogte waren van de toestand van Myko.

Ik was op de hoogte van het feit dat kippenbotjes kunnen splinteren en zo gevaarlijk kunnen zijn voor een hond, maar van varkensbotten wist ik dit niet. Bot van een rund (mergpijp) heb ik vaker aan Myko gegeven, dit kan geen kwaad.

We zijn super blij dat Myko weer de oude is!

Met vriendelijke groet,
Dhr. Wackers

 


Op de RX-foto van Myko waren er duidelijk witte stukjes bot te zien.