Estor, het schipperke met nierfalen.

De baasjes van Estor meldden zich op de praktijk omdat Estor niet zo lekker was. Estor gaf over en wilde niet eten. Estor ging na het onderzoek weer naar huis met medicatie voor zijn buikklachten. Estor bleef zich echter ondanks de medicatie ziek voelen. We besloten een uitgebreid bloedonderzoek te doen om te achterhalen waarom Estor zo langdurig misselijk was.

Gelukkig is er mogelijkheid om op de praktijk het bloed uitgebreid te onderzoeken en de eigenaar kan vrijwel direct worden ingelicht over de uitslag. De behandeling kan dus zeer snel worden ingezet.

De nierwaarden van Estor waren flink verhoogd, dit duidde op acuut nierfalen. Estor had een ontsteking aan zijn nieren. De oorzaak van dit nierfalen is vaak moeilijk te achterhalen. Het kan komen door een infectieziekte of vergiftiging, maar meestal is er geen oorzaak aan te wijzen.

Omdat de nieren het lichaam moeten ontdoen van afvalstoffen is het heel belangrijk dat ze goed werken. Helaas was dit bij Estor niet het geval, hij was zichzelf als het ware aan het vergiftigen binnen in zijn lichaam. Vandaar dus de misselijkheid!

Er werd een infuus aan de voorpoot aangelegd bij Estor. Via de bloedbaan konden dan de nieren non-stop gespoeld worden gedurende een aantal dagen. Tijdens deze opname werden met name de nierwaarden (ureum en kreatinine) en ook de elektrolyten (natrium, kalium en chloor) voortdurend gemeten. Deze elektrolyten kunnen niet bij elke praktijk in huis gemeten worden, maar voor zo'n nierpatient in de opname is dat wel heel belangrijk!

Na 3 dagen in de opname aan het infuus en regelmatige controles van het bloed van Estor, waren de nier-waarden weer binnen referentie-waarden. Enkele weken later gaat het nog steeds prima met Estor!

Estor

De spotchem zorgt voor uitgebreidde bloedanalyse.

Hoe werken de nieren van de hond?
Net als de mens hebben honden twee nieren. De belangrijkste functie van de nieren is het filteren van het bloed, waardoor de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Ze vormen de urine. Ze doen dit m.b.v. ontelbare kleine filtertjes, de nefronen, die de afvalstoffen uit het lichaam laten verdwijnen in de urine. Nieren hebben een grote reservecapaciteit.

Wat is nierfalen bij de hond?
Pas als meer dan 2/3 van de nieren niet meer functioneert zullen er klinische verschijnselen zichtbaar worden en spreken we van nierfalen. Vaak is de achteruitgang van de nierfunctie al maanden of jaren aan de gang. Of het is acuut n.a.v. een ontsteking.
We zien nierfalen meestal bij oudere honden. Vaak is de oorzaak onbekend. De symptomen kunnen o.a. zijn: sloomheid, minder eten, vermageren, braken, veel drinken en plassen en een slechtere vacht (opstaand, minder glanzend, klitten).

Hoe stellen we nierproblemen vast?
De basis van nieronderzoek is bloedonderzoek. Aanvullend kunnen we andere bloedbepalingen uitvoeren (bijvoorbeeld bepaalde elektrolyten en/of schildklierfunctie). Ook bloeddrukmeting en echografie van de nieren kunnen een aanvullende functie hebben in de diagnostiek van nierproblemen.

Bij het bloedonderzoek bepalen in principe 2 parameters in het bloed: 

 • Ureum is een maat voor de hoeveelheid afvalstoffen.
 • Creatinine is een maat voor de nierbeschadiging.

Wat is de behandeling nierfalen?
Afhankelijk van de bloeduitslag zullen we een aantal stappen ondernemen.

 • Infuus
  Bij een hoog ureumgehalte zullen we de nieren gaan spoelen d.m.v. een infuus in de bloedbaan. Dit zorgt vaak voor een aanzienlijke daling van het ureumgehalte waardoor de hond of kat zich weer lekkerder voelt. Ook het creatinine gehalte kan dalen na infuus.
 • Aangepaste voeding (chronisch nierfalen)
  Nierdieet zorgt ervoor dat de nieren minder snel achteruit gaan en de kwaliteit van leven verbeterd wordt. Uit onderzoek is gebleken dat met niervoeding honden 2 jaar langer leven dan zonder niervoeding! Niervoeding is een complete voeding die een speciale eiwitbron en een laag fosforgehalte bevat. Daardoor wordt de nier minder belast. Het beste is om deze voeding levenslang te geven.
 • Medicatie (chronisch nierfalen)
  Bepaalde medicijnen geven de nieren ondersteuning. Ze geven een verbeterde doorbloeding van de nieren, waardoor de filterfunctie langer behouden blijft. Medicatie zal levenslang gegeven moeten worden, soms in combinatie met andere medicatie.

Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met chronisch nierfalen?
Helaas worden de nieren niet meer beter. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat uw hond een goed leven krijgt! De prognose is onder andere afhankelijk van het ureumgehalte na het infuus en medicatie. Het is lastig te voorspellen hoe lang de functie van de nieren voldoende zal blijven. Wel weten we dat de achteruitgang van de nierfunctie geremd kan worden met de juiste behandeling en dat uw huisdier dan nog jaren een goede kwaliteit van leven kan hebben!

Het is bovendien goed om op regelmatige basis de nierfunctie te blijven controleren om de therapie daar waar nodig bij te sturen.

Kan ik nierfalen bij mijn hond voorkomen?
Helaas zijn nierfalen niet helemaal te voorkomen omdat ook niet alle oorzaken helemaal bekend zijn. Wel is de kans op nierfalen te verkleinen door kwalitatieve voeding te geven, aangepast op de levensfase van uw hond. Daarnaast is vroege diagnostiek belangrijk om de functie van de falende nieren te ondersteunen. Chronisch nierfalen is een belangrijke reden om bij honden ouder dan 8 jaarlijks een senioren-consult (met evt. bloedonderzoek) in te plannen.

Eigenaar aan het woord...

Het begon op de dinsdagavond. Estor wilde niet meer met het baasje naar buiten. Hij werd zelfs agressief. Op enig moment moest hij overgeven. Het was alleen maar maagzuur dat we zagen. Ook op woensdag en donderdag wilde hij niet meer naar buiten. Hij at en dronk ook niet meer.
We werden toch wel erg bezorgd en donderdagavond zijn we met hem naar de dokter in Born gegaan. Hij had lichte verhoging. Na een injectie, in de hoop dat die zou helpen, zijn we naar huis gegaan. Maar ook op de vrijdag bleef het ziektebeeld hetzelfde en zijn we weer terug naar de dokter gegaan. Estor werd zienderogen magerder. Op advies van dokter Jos Franken hebben we hem ter observatie achtergelaten op de praktijk.
Bloedmonsters wezen uit dat hij erg ziek was en dokter Franken adviseerde om Estor een infuus te geven. Hij dacht dat het om acuut nierfalen ging. Dagelijks werden we gebeld om te vernemen hoe de bloeduitslagen waren. Op dinsdagavond tijdens ons bezoek aan Estor vonden we hem zo ziek dat we dachten dat hij niet meer thuis zou komen. Echter op woensdagochtend belde dokter Franken weer en meldde ons dat de bloedwaarden ten opzichte van dinsdag aanzienlijk beter waren, maar nog niet helemaal als gewenst. Hij zou nog tot vrijdagavond moeten blijven. Maar dat bleek uiteindelijk niet nodig te zijn. Donderdag hebben we Estor in de loop van de middag kunnen halen. Hij was weer zo goed als de oude!
Uiteraard waren we erg blij dat hij zo goed als genezen was. Estor bleek nu wel veel meer te moeten drinken. Hij dronk per dag ca. 750 cc water. Voor een kleine hond was dat toch wel erg veel.
Nu, begin januari drinkt hij weer zoals vroeger en zijn eetlust is ook weer als vanouds. We zijn blij dat hij door de goede zorgen van de medewerkers van 'Op de Diek' weer onze vertrouwde keffer is. Dames en heren : bedankt voor alles!