Huidonderzoek

Een aandoening van de huid heeft vaak als belangrijkste symptoom jeuk. Hierdoor gaat het dier krabben/bijten/likken wat zorgt voor wondjes waardoor vaak een secundaire bacteriële of gist infectie ontstaat.

In het schema hiernaast wordt systematisch de jeuk in kaart gebracht waarbij door verschillende onderzoeken de oorzaak is vast te stellen. Daarbij zijn parasieten meestal makkelijk te vinden en te behandelen (behalve demodex) en allerlei allergieën moeilijk vast te stellen en kan een behandeling langdurig zijn. Hierbij wordt nadrukkelijk een beroep gedaan op het geduld van de eigenaar.

diagnostische richtlijn huid

Veel belangrijker is het om gestructureerd de diagnostiek af te werken. Een belangrijk onderdeel van de huiddiagnostiek is het microscopisch onderzoek op mijten (demodex, sarcoptes notoedres en cheyletiella). Dit onderzoek wordt in ons eigen lab gedaan.

Indien alle infectieuze oorzaken uitgesloten/behandeld zijn blijft de allergie-groep over. Hier wordt meestal eerst een hypoallergeen diëet ingezet.
Indien klachten aan blijven houden wordt er een allergie test gedaan.

We werken hier meestal samen met Artuvetrin, een laboratorium wat gespecialiseerd is op allergieproblemen.

Aan de hand van de uitslag van de test, wordt er een behandelplan opgesteld. Dit kunnen bijvoorbeeld injecties zijn, waardoor de hond minder tot niet meer zal reageren op het desbetereffende allergeen.