Hart-echografie en ECG

Vroeger tastten we vaak in het duister wat hartproblemen betreft. Vaak werd alleen een hartprobleem vermoed aan de hand van klinische symptomen en een röntgenfoto.

We vonden het onbevredigend om alleen een hartprobleem te “vermoeden” en te gissen naar de soort hartaandoening. De enige manier om de problemen van het hart goed in kaart te brengen is om een echo te maken.

Het elektrocardiogram (ECG) geeft informatie over de elektrische activiteit van het hart en is onder meer belangrijk voor de diagnostiek van hartritmestoornissen.

Dierenarts van Heeswijk heeft echocardiografie cursussen gevolgd in Nederland en Duitsland. Ook hebben we een GE vet edition echo gekocht, speciaal voor de echografie van het hart, met een speciale echotafel.

Tegenwoordig worden vaker patiënten naar onze kliniek doorgestuurd voor een echo van het hart en de juiste diagnose. En de juiste hartdiagnose is belangrijk; een hypertrofische cardiomyopathie heeft namelijk een heel andere behandeling nodig dan een pulmonalisklepinsufficientie.

Hieronder enkele flimpjes van hartecho´s die door ons zijn gemaakt