Saartje kwam voor een gebits-behandeling

Bij  controle  in praktijk Born ontdekte de dierenarts dat Saartje veel last had van tandsteen en vertelde dat het beter was dit te verwijderen  omdat Saartje anders last van tanduitval zou krijgen.
Dat was wel even schrikken voor Saartje en mij! Saar krijgt altijd gezonde brokjes en maar heel zelden iets om " te snoepen" dus hier hadden wij niet op gerekend.
Maar het moest gebeuren dus na de afspraak met de assistente, waarbij zij mij uitleg gaf dat juist bij hondjes met een kleine kaak, zoals Saartje, de tandjes dicht op elkaar staan en het speeksel niet goed verdeeld wordt in de wangen, makkelijk tandsteen kan ontstaan.
Dus ons arme Saartje moest onder narcose gebracht worden voor de behandeling.
De avond ervoor mocht Saartje nog wel eten tot 19.00 u, en gelukkig ook drinken tot vlak voor de behandeling.
Saartje had die ochtend al snel in de gaten dat er iets aan de hand was, zij begon al te bibberen bij het uitstappen bij de praktijk, dit was duidelijk niet haar favoriete plek!
Het onthaal door de lieve dierenarts assistente maakte gelukkig veel goed!
Om 9.00 u leverde ik Saartje af en om 12.30 u kreeg ik gelukkig al een telefoontje dat Saartje weer wakker was en opgehaald  kon worden!
Dat heb ik dus snel gedaan en Saartje nog beetje sip aangetroffen, maar zij kon toch al weer beetje kwispelen.
Jammer genoeg was het nodig geweest om 2 tandjes en een kies te trekken bij ons Saartje.
Met een tas vol pilletjes tegen pijn en ontstekingen, informatie en monsters om dit soort narigheid in de toekomst te voorkomen, vertrokken wij weer samen naar huis!
 Daar was Saartje die dag echt nog beetje zielig en kwamen de pijn-pilletjes goed van pas. Ook maken wij  haar brokken een beetje week zodat zij lekker kan eten.
De volgende dag kon Saartje gelukkig weer dartelen en lief zijn zoals wij van haar gewend zijn, zoals te zien op dit plaatje.

Hartelijke groet van Saartje en haar vrouwtje Ans

De vrolijke, lieve Saartje!

Meer informatie over gebits-problemen en de behandeling.

Aandoeningen van het gebit is een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren. De ernst wordt echter vaak onderschat. Hierdoor kunnen er aandoeningen optreden van het gebit maar ook van organen zoals het hart. Als eigenaar bent u een belangrijke stap in het voorkomen van ernstige gebitsproblemen. Door goed op te letten en het gebit regelmatig te verzorgen voorkomt u ernstige aandoeningen.

Tandplak en tandsteen
Het is heel belangrijk dat er zo min mogelijk tandplak gevormd wordt: door tandplak ontstaat tandsteen en dit houdt veel bacteriën en vuil vast, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Dit geeft de vieze geur uit de bek.Tandplak ontstaat snel en is niet duidelijk zichtbaar, maar er hopen zich bacteriën op. De tandplak ontstaat vooral bij de bovenste achterste kiezen en aan de binnenkant van de snijtanden.

Poetsen is verreweg de meest effectieve manier om de vorming van tandplak tegen te gaan.
Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.

Tandsteen bij de hond

Poets-tips
Begin met uw vingers aan de buitenkant van de wang de kiezen te masseren. Als uw hond dit goed toelaat kunt u met een vochtig gaasje of doekje de tanden en kiezen zelf masseren, als uw dier ook dat zonder problemen toe laat kunt u met een tandenborstel en speciale tandenpasta het gebit reinigen.

Bouw het poetsen langzaam op, lukt het alleen aan de buitenkant van de mond? Geen nood, het is beter iets te doen, dan niets te doen!
Het kan zijn dat het tandvlees een beetje gaat bloeden als u het probeert te reinigen, stop dan niet, dit zou juist een stimulans moeten zijn om door te gaan! Bloedend tandvlees duidt op zwak en ongezond tandvlees en door het te masseren sterkt u het.

Uit onderzoeken is gebleken dat 3 x per week 2 a 3 minuten voldoende is voor de mondhygiëne van uw dier. Indien er een zeer snelle plakontwikkeling is, is het verstandig om het gebit om de 24 tot 48 uur te behandelen.

Het is in elk geval beter voor het gebit om harde brokken te eten, dan dinervoeding of blikvoer.

   

Tandheelkunde
Bij een gebitsreiniging in onze kliniek wordt het gebit van uw hond gereinigd en al het gevormde tandsteen wordt van de tanden en kiezen verwijderd. Ook tussen de gebitselementen en vlak onder de rand van het tandvlees wordt het vuil (en daarmee veel bacteriën) weg gehaald.
Eventueel worden enkele elementen getrokken, indien ze in een te slechte staat zijn.

Honden met tandsteen en tandplak zijn niet meer gebaat met speciale voeding. De tanden dienen eerst "gedetartreerd" te worden. Dit betekent dat met een tril- en koelapparaat (ultrasound) het tandsteen van de tanden "getrild" wordt. Dit gebeurt onder algehele anesthesie. Na het detartreren worden de gingiva pockets (tandvlees holtes) gemeten. Bij erge tandproblemen zal het tandvlees geleidelijk aan terugtrekken en zal de tandwortel meer en meer bloot komen te liggen. Zo ontstaat er een te grote opening tussen tandvlees en tand waartussen veel vuil kan komen. Door de meting komen we te weten of de opening te groot is en moet worden gecorrigeerd.
Losstaande tanden dienen te worden verwijderd omdat ze hinderen bij de normale kauwbewegingen en pijn veroorzaken voor de kat.
De totale ingreep duurt 30 tot 120 minuten en enkele uren later is de hond met een schone mond en frisse adem weer thuis.

Na deze gebitsreiniging zal uw hond weer makkelijker kunnen eten en minder pijn hebben. Ook de eventuele stank zal al een stuk minder zijn, echter het ontstoken tandvlees (dit veroorzaakt eigenlijk de stank) heeft even tijd nodig om te genezen, mogelijk krijgt uw hond hiervoor een antibioticumkuur mee.
Nu is het gebit weer mooi schoon en dat moet natuurlijk ook zo blijven !!!!!!

Zonder gebitsverzorging zal tandplak en tandsteen zich ophopen met tandvleesontsteking en paradontale aandoeningen als gevolg.
Bacteriën die worden geassocieerd met gebitsaandoeningen zijn verantwoordelijk voor slechte adem en verspreiden zich via de bloedbaan naar de hartkleppen en de nieren en vergroten het risico van aandoeningen aan deze essentiële organen.

Detartratie van het gebit onder sedatie.

Voeding
Na de behandeling mag uw hond weer gewoon eten, echter op de dag zelf in slechts kleine porties tegelijk, hij/zij kan nog wat misselijk zijn na de narcose. Het is waarschijnlijk het prettigst om de eerste 2 dagen wat zachter voedsel te krijgen, daarna kan hij/zij ook weer gewoon harde brokken eten.

Het is verstandig speciaal voer te geven dat een reinigende werking heeft. Een mogelijkheid is Dental van Royal Canin. Dit is een volledig voer en zou dus het huidige voer kunnen vervangen. Het is echter ook prima mogelijk om de brokjes door het eigen voer te mengen en/of het als lekkernij aan te bieden.

Doel van de voeding:

  • bewezen ondersteuning bij het reinigen van de tanden en het verfrissen van de adem
  • volledig uitgebalanceerde voeding: geen bijvoeding nodig
  • helpt bij onderhoud van de mond bij gezonde dieren
  • uitstekende smaak
  • vermindering van gingivitis (tandvleesontsteking) en opstapeling van tandplak en tandsteen

Hoe?
De unieke vorm van de korrel zorgt voor een langer contactmoment tussen tand en brok en helpt op deze manier de tand te reinigen tot aan het tandvlees. De brok bevat individuele vezels die naast elkaar liggen. De tand moet het brokje penetreren en helpt zo bij verwijdering van plaque, tandsteen en verkleuring van de tand.
Indien de tanden te vuil zijn, dienen ze eerst te worden gereinigd bij de dierenarts.

Royal Canin Dental