Cystine steentjes in de blaas van Spikey

Al een tijdje koste het Spikey veel moeite om te plassen, hij plaste wel maar niet zoals het hoorde. Het baasje van Spikey kwam naar de praktijk en er werd onderzoek gedaan. Er werd rectaal gevoeld, omdat sommige reutjes i.v.m. de hormonen last kunnen krijgen van de prostaat, dit was bij Spikey niet het geval.
Er werd ook een urineonderzoek uitgevoerd, de uitslag gaf aan dat er ontstekingscellen in de urine aanwezig waren, tevens ontdekten we cystine-kristallen onder de microscoop. Dit is een heel zeldzame bevinding!
De urine werd ook nog opgestuurd naar het lab in Utrecht, ook daar werd de urine zorgvuldig na gekeken en cystine kristallen ontdekt.

Spikey mocht na het onderzoek naar huis met een speciaal dieet voor zijn blaas, antibioticakuur en pijnstiller.

De dag erna kwam Spikey bij ons terug, het plassen lukte nog steeds niet goed. Er werd besloten om toch een echo te maken van de blaas en vervolgens Spikey te gaan opereren. Omdat de cystine zich ontwikkeld hadden tot steentjes.

De blaas werd opengemaakt en er verschenen tientallen kleine steentjes, ze zaten niet alleen in de blaas maar ook vast in de plasbuis. Dit veroorzaakte dus het moeilijke en pijnlijke plassen bij Spikey!

De blaas werd na grondig spoelen weer dicht gehecht en de dierenarts bracht na de operatie een katheter aan. Spikey is nog een nachtje bij ons gebleven ter observatie en om de blaas goed door te laten spoelen d.m.v. de katheter.

We hebben Spikey nog een aantal keren terug laten komen voor controle van de wond, gelukkig genas alles goed.

Enkel had Spikey op het laatst nog wat last van jeuk aan de wond en wilde dus veel likken. Daar kreeg hij nog een extra antibioticakuur en pijnstiller voor mee naar huis.

Spikey krijgt zijn verdere leven de speciale voeding om te voorkomen dat zich weer cystine kan gaan vormen.

Gelukkig gaat alles nu weer goed met Spikey!

 

Cystine kristallen in het sediment van de urine van Spikey, bekeken onder de microscoop.

De wond van Spikey na de operatie.

Verschillende soorten blaasstenen die zich kunnen ontwikkelen in de blaas van de hond.

Eigenaar aan het woord..

Spikey is een hele lieve jackrussel/chihuahua van bijna 4 jaar en een moeilijke eter. Hij kreeg zijn eerste jaren blikvoer en kleine brokjes.

Omdat blikvoer niet heel gezond is zijn we overgestapt naar rauw vlees (smuldier). Dat at hij super goed en vond het heerlijk!

Sinds kort kreeg hij problemen met plassen, en daar begon de ellende..

Hij is geopereerd aan cystine stenen, wat maar heel zelden voor komt.
Maar het gaat na de operatie goed met hem en krijgt nu aangepast eten met weinig eiwitten en dat gaat super! Gelukkig maar…

We hopen natuurlijk dat onze Spikey heel oud mag worden dankzij de hulp van "Op d'n Diek" dierenartsen en assistentes!

BEDANKT!