Themamaand: Dracht

Hoe bereid ik mij voor op de bevalling?

Hond

Een hond draagt ongeveer 63 dagen, maar hoe herkent u wanneer de teef gaat werpen? Dit kunt u het beste bijhouden door de temperatuur van de teef te meten vanaf de 55ste dag van de dracht. Vanaf die dag wordt de lichaamstemperatuur twee keer per dag opgenomen en genoteerd en dit een half uur voor het eten en uitlaten en steeds op dezelfde tijdstippen. Indien de temperatuur met 1-2°C zakt tot 37,5-36,5°C, dan zal de bevalling binnen 12 tot 24 uur plaatsvinden. Dit is echter wel afhankelijk van het ras (klein ras: 35°C - groot ras: 37°C). De laagste lichaamstemperatuur wordt 8-24 uur voor het werpen waargenomen. 1 á 2 uur voor de bevalling kan er een groene vaginale uitvloeiing gezien worden.

Het is belangrijk dat de teef zo veel mogelijk rust heeft, een drukke omgeving of eigenaar kan ervoor zorgen dat de bevalling minder vlot gaat.
 

 • Fase 1 (gemiddeld 6-12 uur)
  Het teefje kan onrustig zijn omdat de baarmoeder zich samentrekt en de geboorteweg zich ontspant. Verder kan het gedrag gepaard gaan met niet meer eten, hijgen, rillen janken en kijken naar de flanken. Onthoud dat dit per teefje verschillend is.
 • Fase 2 (gemiddeld 3-12 uur)
  De uitdrijvingsfase begint met het breken van het vruchtwater, in deze fase ligt de teef op haar zij en maakt ze persbewegingen. De eerste pup wordt gemiddeld 4 uur na de start geboren. De daarop volgende pups volgen meestal tussen de 5 en 120 minuten.
 • Fase 3
  In deze fase komt de placenta naar buiten, echter kan dit ook net na de geboorte van een pup mee naar buiten komen. Vaak eet de teef dit op. Zorg ervoor dat u de placenta’s telt en dat ze er niet te veel van eet omdat dit tot braken of diarree kan leiden.

Redenen om de dierenarts in te schakelen:
          - te lange draagtijd (> 76 dagen (1-2 pups), >71 dagen (3 of meer pups))
          - temperatuurdaling zonder tekenen van geboorte
          - groene uitvloei maar geen geboorte binnen 2 tot 3 uur
          - meer dan 4 uur tussen de geboorte van 2 pups
          - zwakke weeën gedurende 2 tot 3 uur zonder vordering van de bevalling
          - krachtige contracties gedurende 20 tot 30 minuten
          - abnormale vaginale uitvloei

Kat

Om te zien of een poes drachtig is kan er gekeken worden naar een kale tepelhof, dikkere melkklieren, een dikkere buik en een toegenomen eetlust vanaf ongeveer 4 weken na de dekking.

De symptomen van een naderende bevalling bij de poes zijn vaag, meestal wordt er een verminderde eetlust gezien, ze kan gaan roepen of hyperventileren. Ook kan ze wat aanhankelijker worden of zich juist meer terugtrekken. Op de dag van de bevalling kan er een uitvloeiing gezien worden uit de vulva, als de poes dit niet weg likt. Vaak vindt de bevalling dan binnen 24 uur plaats. Let er wel op dat de poes bij het persen niet op de bak wil gaan, dit kan nog wel eens gebeuren.

Als het vruchtwater afgekomen is moet de eerste kitten binnen een paar uur geboren worden. Het is tussen het werpen door niet ongebruikelijk dat de poes wat gaat eten/drinken of zelfs slapen. Als er geen persweeën aanwezig zijn is dit geen probleem, als de poes langer dan 15 minuten op 1 kitten aan het persen is is het belangrijk om de dierenarts te bellen.

Het is goed om te weten dat rassen met een platte snuit, zoals een Pers, meer moeite met een bevalling kan hebben dan een poes met spitse snuiten zoals een Siamees.

Meestal verwijderd de poes de vliezen rondom het kitten zelf, maar als dit niet lukt is het belangrijk om hierbij te helpen. Ook kunt u de ademhaling van de kittens opgang helpen door ze in een zachte handdoek te wrijven. Let goed op de navelstreng, als deze bloedt is het beter om die af te binden en eventueel te desinfecteren met betadine.

Konijn

Een voedster is ongeveer 30 dagen drachtig. In die periode is het belangrijk om haar met rust te laten en niet (te vaak) op te tillen. Konijnen kunnen snel stress hebben wat niet goed is voor de jongen, zorg daarom voor een rustig plekje in huis zodat eventuele stress zo min mogelijk is. Doe dit laatste alleen in de beginfase van de dracht.

Houdt er rekening mee dat de voedster méér energie nodig heeft voor haar jongen. Een goede voeding is bijvoorbeeld Science Selective.

Een drachtig konijn valt niet vaak op omdat de buik niet duidelijk groeit zoals dat vaak wel het geval is bij honden en katten. Het kan soms wel te zien zijn aan hun gedrag, maar als het onbekend is dat de voedster dragend is zal het bijna niet opvallen.

Zoals hierboven duidelijk wordt is de voedster erg op zichzelf en laat ze niet merken dat ze dragend is. Het is belangrijk dat een voedster een nestje maakt, de konijnen die dit niet doen werpen vaak door het hele hok. Mocht de voedster een aantal dagen voor het werpen nog geen aanstalten maken om een nestje te bouwen dan kunt u haar helpen hierbij door wat zachte materialen in het hok neer te leggen. Blijf af en toe voorzichtig in het hok kijken om de voedster in de gaten te houden. Een voedster zal een rustig moment uitzoeken om te werpen, de dat een eigenaar hierbij kan zijn is heel klein. Daarnaast verloopt een bevalling zeer snel en eet ze de nageboorte direct op.

Checklist

Om uzelf goed voor te bereiden kunt u de volgende spullen aanschaffen voor de bevalling:

 • Werpkist
 • Digitale thermometer[temperatuur van de moeder dagelijks checken]
 • Veel schone handdoeken en washandjes [om de jongen droog en warm te wrijven]
  • Dit niet bij konijnen doen i.v.m. grote kans op afstoten van de jongen
 • Desinfecterend middel [om schaar schoon te maken]
 • Digitale keukenweegschaal [voor het dagelijks wegen van de pups]
 • Telefoonnummer dierenarts [mocht er wat mis gaan]
 • Rode warmtelamp
 • Notitieblok en pen[tijd van geboorte en geslacht van de pups bijhouden]
 • Schaar / verbandschaar [om evt. de navelstreng door te knippen]
 • Nagellak of gekleurde bandjes [om pups die op elkaar lijken te merken]
 • Klosje garen [om de pups evt. af te navelen]
 • Betadine [om evt. de navelstreng te desinfecteren]

 

Verder eventueel:

 • Melkflesjes en verschillende speentjes
 • Hoogwaardige vervangende teven/kittenmelk