Dementie

Dementie is bij de mens een groot probleem en neemt toe naarmate iemand ouder wordt. Door de steeds betere diergeneeskundige zorg neemt de leeftijd van onze huisdieren toe waardoor ook bij bv. honden en katten dementieachtige verschijnselen kunnen verschijnen.

Alzheimer is een vorm van dementie. Er ontstaan veranderingen in de stofwisseling van een bepaalde eiwit (amyloid precursor proteïne) wat kan leiden tot een vergrote productie van beta amyloid. Deze laatste stof heeft een negatieve invloed op de neuronen in de hersenen omdat deze stof de hersenen beschadigd. De beta amyloid hoopt zich op omdat het beter oplosbaar wordt. Mede door deze en andere processen raken zenuwen beschadigd waardoor ze uiteindelijk afsterven. Op het plaatje hiernaast ziet u dat er ‘gaten’ tussen de hersenen vallen dat is waar o.a. de beta amyloid zich ophoopt.

Fysiologisch gezien zijn er wat verschillen tussen de hersenen van mensen en huisdieren, maar de fysiologische- en gedragsmatige veranderingen zijn nagenoeg hetzelfde.

Symptomen van dementie bij honden en katten:

 • Veranderingen in het normale sociale verkeer met de eigenaren en/of andere huisdieren, zoals minder/niet meer begroeten; minder spel en minder óf juist meer aandacht vragen.
 • Bij honden: het niet meer aangeven dat de hond uitgelaten moet worden.
 • Minder reageren op stimuli, zoals geroepen worden door eigenaren.
 • Langzaam leren.
 • Veranderingen in dag-nachtactiviteit: meer nachtactiviteit (rondlopen, blaffen, miauwen), overdag juist meer slapen.
 • Verlies van zindelijkheid door het verlies van controle over lichaamsfuncties.
 • Verminderde of veranderde drink- en eetlust.
 • Desoriëntatie op bekend terrein, het niet meer kunnen vinden van belangrijke plekken, zoals de voerbak, kattenbak of het “opgesloten raken” in een hoek of achter een bank.
 • Staren in de ruimte.
 • Ogenschijnlijk doelloos rondlopen in huis of steeds van binnen naar buiten lopen en andersom.
 • Plotseling niet meer alleen kunnen zijn overdag en/of ’s nachts.
 • Angstig gedrag met soms paniekaanvallen in voor het dier bekende situaties en soms zonder duidelijk aanwijsbare aanleiding/oorzaak.

 

Behandelingsmogelijkheden

Dementie kan niet worden genezen, maar het proces kan wel vertraagd worden. Helaas is het niet mogelijk om in een levend wezen de ziekte in een vroeg stadium op te sporen waardoor het behandelen in een vroeg stadium lastig wordt, omdat er dan geen tot weinig symptomen worden waargenomen.

Behandeling richt zich vaak op supplementen die de vetstofwisseling in het centraal zenuwstelsel beïnvloeden. Selgian is een medicament die bij oudere honden een verbetering kan opleveren in de geheugenfunctie om een leertaak te leren. Bij katten heeft dit product helaas geen verbetering laten zien.

Het is belangrijk om huisdieren met dementieverschijnselen een regelmatig en vast dagpatroon aan te bieden zodat ze beter kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. Wanneer de hond of kat vaker gedesoriënteerd is, is het beter om de leefruimte te beperken zodat ze beter kunnen inschatten waar ze zijn. Het gebruiken van speeltjes en omgevingsverrijkende spullen zoals snuffelmatten en hersenwerkjes is bijna altijd aan te raden om het dier cognitief te stimuleren.