Lilly kwam toen ze 4 maanden oud was met spoed bij ons langs. Lilly was verkeerd terecht gekomen op haar pootje en had ontzettend veel pijn. Voorzichtig hebben we röntgenfoto’s van het pootje gemaakt en helaas waren hier meerdere breuken op te zien. Ze had een aantal middenhandsbeentjes van haar linker voorpoot gebroken.
Veel botbreuken bij honden en katten dienen geopereerd te worden met pinnen, platen en schroeven. Dit zijn over het algemeen zeer dure operaties. In enkele gevallen zijn botbreuken te behandelen met een spalk en rust. Gelukkig kwam Lilly hiervoor in aanmerking. De breukjes zaten gelukkig nog goed op zijn plek, Lilly is nog een pup en haar botjes groeien daardoor nog snel en de breuken zitten onder het polsgewricht en daardoor is het ondervoetje in een spalk heel goed te immobiliseren. Dit wil zeggen dat in een spalk de botten die moeten genezen muisstil op zijn plek zitten, zodat ze goed aan elkaar kunnen groeien.
Spalken moeten telkens twee weken ter plaatse blijven tot een volgende controle. Meestal moeten de dieren gesedeerd worden om een goede spalk te maken. Het is namelijk belangrijk dat de spalk twee weken lang goed blijft zitten, maar hij mag ook zeker niet te strak zitten, want dit kan vervelende drukwondes veroorzaken en in het ergste geval zelfs afsterving.
Lilly was zo dapper dat ze wakker haar pootje liet spalken. Met haar stoere “tijger”spalk (zie foto) mocht ze daarna naar huis. Ze kreeg natuurlijk pijnstillers mee en moest thuis benchrust houden. Haar baasjes zijn gelukkig heel veel thuis, dus mocht ze ook vaak op schoot.
Na vier weken mocht Lilly na een controle foto uit haar spalk. Ze had toch wat oppervlakkige drukwondjes gekregen, maar de breukjes waren goed geheeld.
Helaas moesten we later op de dag opnieuw röntgenfoto’s maken, omdat dappere Lilly toch iets te enthousiast was en van de tafel sprong. Gelukkig waren er geen nieuwe breuken zichtbaar, maar ze had zich wel weer flink bezeerd.
Na nog een paar dagen pijnstillers en verzorging van de wondjes was Lilly toch ver hersteld en kon ze langzaam weer gaan proeven van een beetje meer vrijheid. Inmiddels kan Lilly gelukkig weer helemaal pup zijn en lekker ravotten.
Michelle Moelands
Dierenarts