Dex at een steen!

Onze labrador Dex is nu bijna 7 maanden maar hij heeft al aardig wat voor, en tussen, zijn kiezen gehad.

Dex was altijd een hond zoals iedere pup van 7 maanden. Hij was vrolijk, actief en had vooral puber-kuren. Echter op een ochtend lag er braaksel in de bench en hij werd die dag zieker en zieker. Hij werd sloom, had geen energie en vooral geen eetlust meer.
We zijn toen meteen naar Op de Diek gekomen. Voordat hij aan de beurt was heeft hij eerst nog in de wachtkamer en later ook nog eens in de behandelkamer overgegeven. De arts heeft hem een spuit en tabletten gegeven voor de misselijkheid.  Dit mocht echter niet baten. Dex bleef ziek en de dag erna liep hij zelfs weg van zijn etensbak! Geen goed teken, dus weer terug naar Op de Diek waar meteen foto’s werden gemaakt.
Wat bleek, Dex had een steen ingeslikt die niet meer in zijn maag maar in de dunne darm zat! De darm werd zo afgekneld dat er geen eten meer door ging. Een spoedoperatie was het gevolg. ’s Avonds mochten we nog even op ziekenbezoek komen. Dit werd door ons allemaal zeer gewaardeerd.
De volgende dag konden wij weer een blije Dex ophalen. Maar een lange weg van herstel volgde. Hij sliep veel en een rompertje dat jeukt vond hij niks. Toen hij tot overmaat van ramp ook nog de luierdoek, die het wondvocht moest opvangen, ging opeten zijn we overgestapt naar een kap. Deze wist hij echter af te krijgen en begon er meteen aan te knagen. We zijn dus weer overstapt naar het rompertje. Inmiddels zijn we zo ver dat Dex overdag het rompertje niet meer aan hoeft. Dat hij het prettig vindt is wel te merken. Hij begint zijn puber kuren weer terug te krijgen.
Bij het wandelen is het nu altijd extra opletten. Maar gelukkig kunnen we zeggen eind goed al goed. Vooral door de goede zorgen voor, tijdens en na de operatie door het team van Op de Diek.

Bedankt!
Namens familie Tummers.

Dierenarts vertelt...

Dex is normaal een vrolijke Labrador pup van een half jaar oud. Tot hij zich een paar weken geleden plotseling niet meer zo lekker voelde.
Het begon allemaal met braken en na een eerste bezoek aan onze praktijk mocht hij weer mee naar huis in de hoop dat hij snel zou opknappen. Een dag later kwam hij echter weer terug, omdat Dex niet meer wilde eten. Een Labrador die niet wilt eten, daar is iets niet in de haak, dat beseften zowel de baasjes als wijzelf. Dex bleef bij ons voor verder onderzoek en niet lang daarna hadden we de oorzaak gevonden. Op de röntgenfoto was er een helderwitte vlek zichtbaar in zijn buik, waarschijnlijk een steen! De speelse pup met altijd goede eetlust had zich blijkbaar vergist en een steen opgegeten. Deze was vastgelopen in zijn dunne darm en daardoor voelde Dex zich zo ellendig.

Voor de zekerheid werden ook de bloedwaardes gecontroleerd en ging Dex alvast aan het infuus, want hij had tenslotte al 2 dagen weinig vocht binnen gehouden.

Tijdens de operatie die volgde kwamen we halverwege de dunne darm de boosdoener tegen. De steen zat behoorlijk vast en belemmerde de bloedtoevoer naar de darm, hierdoor begon de darmwand behoorlijk paars aan te lopen. Gelukkig waren we er op tijd bij en is de darm goed hersteld na de operatie.

Dex bleef nog een nachtje slapen en voelde zich de dag erna weer goed genoeg om huiswaarts te keren.

Sommige honden en zelfs katten hebben de neiging vreemde dingen op te eten. Dit kan echter levensbedreigende situaties veroorzaken. Symptomen van een eventuele obstructie zijn braken, verminderde eetlust, minder of niet meer ontlasten en buikpijn. Heeft u het opeten van een vreemd voorwerp zien gebeuren of vertoond uw huisdier bovenstaande klachten neem dan direct contact op met de praktijk. Verder is het verstandig om uw hond te leren dat hij niks van straat mag opeten en het commando “los” goed aan te leren. Dit maakt de kans op een obstructie kleiner, al zien we natuurlijk ook niet alles. Bij Dex was het ook een nare verassing, dat hij een steen had gegeten.

Michelle Moelands,

Dierenarts bij Dierenkliniek Op de Diek