Luka, de herder-kruising : gedragstherapie

Baasje aan het woord..

Mijn man en ik hebben eigenlijk altijd wel graag een hond gewild echter toen de kinderen klein waren en we beiden werkten waren we bang dat we daardoor te weinig tijd voor de hond zouden hebben. Op een gegeven moment waren de kinderen 10 en 12 en konden makkelijk alleen thuis blijven waardoor we het erover eens waren dat er nu ook ruimte was voor een hond. We waren het er al uit dat we een wat grotere hond wilden waar je langere afstanden mee kon lopen maar we twijfelden nog over een pup of een iets oudere hond die we een tweede kans konden geven. Omdat we vonden dat de meeste mensen liever een pup namen, kozen wij er  voor om een hond een tweede kans te geven. En zo kwamen we uit bij Luka. Luka is een kruising Mechelse herder/ Hollandse herder van 5 maanden oud en woonde in Sittard op een flatje. De vorige eigenaren waren heel lief voor Luka maar konden Luka niet bieden wat hij nodig had. Toen we gingen kijken werden we alle 4 heel enthousiast begroet door een uit de kluiten gewassen hond van 5 maanden oud en het was liefde op het eerste gezicht. Diezelfde avond hebben we Luka dan ook meegenomen.

Eenmaal thuis bleek Luka inderdaad heel lief maar had hij ook een aantal gedragingen waren we niet zo blij mee waren. Zo was hij buiten aan de riem erg gestrest(staart naar beneden, onrustig heen en weer lopen, continu takjes etc opeten welke op straat lagen, happen en springen naar andere mensen en voortdurend in de riem bijten), ook thuis was hij erg zenuwachtig bij bezoek en drukte om hem heen en was hij heel dominant naar de kinderen. Dit uitte zich in happen naar het bezoek, opspringen naar bezoek, op de kinderen springen en happen daar waar hij de mogelijkheid kreeg.

Toch gingen wij vol enthousiasme aan de slag met Luka en lazen we internet door voor tips. Echter op internet staan zo veel tips en daarbij ook nog eens tegenstrijdige tips, dat we door de bomen het bos niet meer zagen. Dit was voor ons dus niet de oplossing. Een gehoorzaamheidstraining dat zou vast wel helpen, dus hier voor opgegeven en een aantal cursussen gevolgd. Ook dit had volledig het averechtste effect. Luka was daar zenuwachtig, onrustig waardoor alle commando’s langs hem heen gingen.

Ten einde raad vroeg ik een vriendin van mij raad en zij adviseerde om contact op te nemen met de gedragsdeskundige van de dierenkliniek, Op de Diek. En zo kwamen we bij Christa terecht. In eerste instantie hadden we telefonisch contact waarin Christsa al wat vragen stelde en vanuit hier stelde zij een gedragsconsult voor. Vooraf aan het consult moesten we een vragenlijst invullen en deze retourneren, dan kon het gesprek vast worden voorbereid. Hierop volgde een gesprek bij ons thuis en gingen samen met Christa een wandeling maken om Luka te observeren. De afspraak duurde ongeveer 2 uur. In het gesprek gaf zij ons verschillende adviezen en tevens maakte zij een verslag waarin de adviezen verwerkt waren. Een voorbeeld van enkele tips waren:”gebruik maken van een tuigje i.p.v. een halsband, anti-schrokbak, indien Luka gestrest was met wandelen de wandeling heel kort houden, in het begin steeds hetzelfde rondje lopen, Luka de tijd geven om te snuffelen, Luka een speeltje geven bij bezoek zodat hij hier in kon happen i.p.v. in het bezoek en vooral zelf heel relax blijven”.

Vol goede moed gingen wij met al deze tips aan de slag en nu? Luka is nu van 19 november een jaar oud en we hebben een andere hond. Hij vindt het heerlijk om buiten met de bal te spelen, hij is relaxed met wandelen, reageert goed op commando’s en heeft hier ook zichtbaar plezier in. Hij vindt het heerlijk om op schoot te zitten en te knuffelen, hij heeft alleen niet in de gaten dat met een dikke 40 kg dit wat zwaar is.

Ook op internet vind je gedragsconsulten, gedragstherapeuten etc..
Echter de bedragen die hiervoor gevraagd orden zijn ontiegelijk hoog. Wat ik goed vind aan Dierenkliniek Op de Diek is dat zij vooral heel erg uit gaan van het welbevinden van de hond en dit voor iedereen een beetje betaalbaar houden. De service en tijd die er door hen wordt ingestoken is het bedrag zeer zeker waard en daarnaast hebben we ook heel prettig met Christa samengewerkt. Meerdere malen zijn we nog terug gebeld door Christa om te vragen het met Luka ging. We zijn meer dan tevreden dus.

En is Luka nu een hond die altijd luistert en gehoorzaam is? Nee natuurlijk niet, het is en blijft een hond met zijn streken. Maar dat hoeft ook niet voor ons, wat belangrijk is dat  je ziet dat hij goed op zijn plek is en bij ons echt zijn thuis heeft gevonden. En voor ons is hij echt een onderdeel van het gezin geworden!!

Groetjes van Cindy en fam. en een poot van Luka!

     

Uitleg van honden-gedragsdeskundige Op de Diek

Omdat Luka overprikkeld was hebben we gekozen om de wandelingen zo voorspelbaar en controleerbaar mogelijk te maken voor Luka.
Zie het als een emmer die steeds voller druppelt met prikkels. Hoe meer spannende prikkels, hoe voller de emmer. Luka's emmertje was op den duur constant vol, hij kon zich niet meer herstellen en was dus non-stop overprikkeld. Dit kwam tijdens de wandelingen dus niet ten goede.
Tevens door het wandelen met een slipketting werd de mogelijkheid tot leren bij Luka ontnomen.

Door het trekken aan de lijn en het dichtslippen van de ketting worden bloedvaten afgekneld en de zuurstof-toevoer naar de hersenen minimaal. De hond schakelt dan als het ware over op '' automatische piloot '', loopt in het ''niets'' en gaat hijgen. De hond op zulke momenten afleiden, roepen, corrigeren heeft dan geen enkele zin meer.
Door met comfortabele materialen te gaan wandelen (bijv. Luka's baasje heeft een speciaal op maat gemaakt tuigje aangeschaft) en spanningen en stress te voorkomen/vermijden wordt een wandeling al vele malen fijner.
Snuffelen is van groot belang tijdens een wandeling. Wij als mensen lezen de krant en kijken regelmatig op internet/facebook om informatie op te kunnen doen: wie, wat, waar, wanneer? De hond heeft hier zijn neus voor. Door veel te snuffelen en te kunnen rondkijken wanneer de hond hier behoefte aan heeft doet een hond talloze informatie op. Van deze informatie wordt de hond wijzer over zijn omgeving, de omgeving wordt voorspelbaar voor de hond: wie, wat, waar, wanneer?

Door Luka een bepaalde tijd zo min mogelijk aan spannende prikkels bloot te stellen, loopt de prikkel-emmer langzaam leeg. Dit wordt stress-reductie genoemd. Vandaar het advies om steeds de zelfde ronde te gaan wandelen met Luka en veel leuke dingen in huis te ondernemen met Luka in plaats van op vreemde plaatsen waar Luka het spannend vind.

Luka's prikkel-emmer is leeggeraakt en kan nu dus beter en realistischer omgaan met nieuwe spannende prikkels die bij hem binnen komen.
Uiteraard heeft het baasje hierin ook een grote rol. Het juiste management en het goed kunnen begrijpen van de hond is van groot belang: ''waarom doet mijn hond iets, waarom doet mijn hond iets niet?''

Ik ben in elk geval erg blij dat de wandelingen voor Luka en Cindy weer ontspannen verlopen en dat hij het niet meer moeilijk heeft met bezoekers. Hij lost het nu zelfs zelf op, door het pakken van een speeltje. Bezoek is voortaan leuk! Luka is in en rondom huis weer een ontspannen, vrolijke hond!

Voor meer informatie over de gedragsbegeleiding die wij bieden via de praktijk: Klik Hier
Of neem telefonisch contact op met de praktijk als u vragen heeft: 046-4512417

Namens team Dierenkliniek Op de Diek
Honden-gedragsdeskundige,

Christa Nicolaes