Chip je huisdier!

De wet is veranderd per 1 april 2013.
Het chippen van (nieuwe) honden is verplicht!

Voor meer informatie belt u naar de praktijk, tel: 046-4512417 of kom met uw huisdier op een van onze spreekuren.

Na jarenlang gesproken te hebben over het verplicht chippen en registeren van honden, is het nu een feit.
Alle pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Voordat de pups 8 weken oud zijn, moeten ze bovendien worden geregistreerd bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Op deze manier wil de staatssecretaris van Economische Zaken de malafide en illegale hondenhandel aanpakken.

De verplichting komt er op neer dat alle pups bij de fokker gechipt worden. Binnen 8 weken nadat de pup geboren is, moet hij bovendien geregistreerd worden bij een databank. Zo wordt het chipnummer gekoppeld aan de adresgegevens van de hond en zijn eigenaar. Bij een verhuizing of als de hond een nieuwe eigenaar krijgt, moeten de gegevens in de databank worden aangepast. Als de hond overlijdt, moet hij worden uitgeschreven. Zo blijven de gegevens in de databank altijd actueel.

Behalve dat de overheid op deze manier de malafide en illegale hondenhandel kan opsporen en aanpakken, heeft het chippen en registreren ook voor de hond en zijn baasje een belangrijk voordeel. Mocht de hond onverhoopt kwijtraken en weer gevonden worden, dan kan hij dankzij de chip en registratie veel gemakkelijker thuisgebracht worden.

Op www.chipnummer.nl kunt u controleren welke gegevens bij de database bekend zijn. Het chipnummer vindt u in het paspoortje van uw huisdier. Als er geen gegevens bekend zijn is uw dier niet geregistreerd en moet dit nog worden gedaan. Dit kunt u zelf doen of door ons. Bel voor meer informatie naar 046-4512417.

De kat laten chippen

Het is ook belangrijk om uw kat te chippen, zeker wanneer deze veel buiten komen. Ook katten die binnen worden gehouden kunnen het beste gechipt worden, dit is omdat zij ook kunnen ontsnappen. Met de gegevens die bij het chipnummer horen kunnen we de eigenaar dan weer snel terugvinden.