Castratie en sterilisatie konijn

Sterilisatie voedster

Konijnen zijn vruchtbaar vanaf 3-5 maanden leeftijd. Een vrouwtje kan gedekt worden zodra ze vruchtbaar is. Wij raden dan ook aan vanaf die leeftijd de mannetjes en vrouwtjes van elkaar te scheiden. Als een konijn gedekt is duurt de dracht tussen de 29 en 33 dagen.

Het is verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. U voorkomt hiermee dat uw konijn op latere leeftijd een kwaadaardige baarmoedertumor krijgt. U kunt uw konijn vanaf de leeftijd van 6 maanden laten steriliseren.

In een aantal stappen zal uitgelegd worden hoe een sterilisatie verloopt. Het konijn wordt eerst gewogen en daarna onder narcose gebracht via een injectie. Zodra deze in slaap is gevallen worden de ogen gezalfd en de buik geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Tevens wordt er een injectie antibioticum en de pijnstiller toegediend. Tijdens de operatie wordt het konijn via een gasnarcose slapende gehouden. Deze gasnarcose is een combinatie van zuurstof en isofluraan welke via een passend mondkapje wordt toegediend.

Als het konijn in diepe slaap is wordt de buik geopend en de baarmoeder opgezocht. De baarmoeder van het konijn bestaat uit een baarmoederlichaam die vanuit de vagina overgaat via de baarmoedermond in twee hoorns met aan het uiteinde 2 eierstokken. De 2 hoornen liggen in een krul en liggen ingebed in een dikke laag vet.

Het vet maakt het vinden en uithalen van de baarmoeder makkelijker. Bij een konijn dat jonger is dan 6 maanden is er weinig vet gevormd in het lichaam en zijn de baarmoeder en de eierstokken minder makkelijk uit de buikholte te halen. De ophangbanden van de eierstok zijn bij een jong konijntje ook strakker, hierdoor krijg je de eierstokken lastiger in het beeld.

De eierstokken worden afgebonden en de baarmoeder wordt naar achteren weggelegd. Vervolgens worden de bloedvaten van de 2 baarmoederhoornen links en rechts naast de baarmoedermond en de baarmoedermond zelf afgebonden. Hierna kan de gehele baarmoeder verwijderd worden. Vervolgens wordt de buikwand in 3 lagen gehecht: de spierwand, onderhuid en de huid.

Castratie rammelaar

Ongecastreerde mannetjes kunnen agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar. Ook kunnen zij gaan sproeien (territorium afbakenen d.m.v. urine sproeien) in huis. Castratie kan hiertegen helpen en kan vanaf de leeftijd van 6 maanden. 

Het konijn wordt gewogen en via een injectie in slaap gebracht. Zodra het konijn slaapt worden de oogjes gezalfd, het scrotum en een stukje van de buik wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Ook krijgt het konijn een pijnstiller en antibioticum toegediend. Tijdens de operatie wordt het konijn door middel van gasnarcose slapende gehouden. Dit is een combinatie van zuurstof en isofluraan welke via een mondkapje wordt toegediend. 

Als het konijn in diepe slaap is wordt er een sneetje gemaakt vlak voor het scrotum. De testikel wordt omhoog geduwd en via het sneetje buiten het scrotum gehaald. Als de testikel vrij is wordt het bloedvat met zaadstreng afgebonden en kan de testikel verwijderd worden. Via hetzelfde sneetje als de eerste testikel wordt ook de tweede verwijderd. De snede wordt in 3 lagen gehecht: tunica vaginalis (eigenlijke balzakje), onderhuid en huid.

Na de operatie wordt het konijn met een injectie weer wakker gemaakt. Onder de warmtelamp kan het konijn verder uitslapen waarna het dezelfde dag nog naar huis kan.