Bloedoor

Bij een bloedoor of othaematoom is de oorschelp in korte tijd gezwollen en hangt meestal af. De oorzaak is een inwendige bloeding in de oorschelp door verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld komen doordat het dier last heeft van het oor en hier veel mee gaat schudden of krabben. Dan kan een bloedvaatje springen waardoor de oorschelp zich vult met bloed.
Ook nog onbekende oorzaken kunnen leiden tot deze aandoening; het lijkt erop dat de aandoening bij bepaalde rassen meer voorkomt. Het maakt ook niet uit of het dier grote of kleine oren heeft.

 

De oorschelp is opgebouwd uit twee huidlagen met ertussen kraakbeen wat het oor stevigheid en vorm geeft. Door de bloeding laten de lagen los van elkaar en de genezing kan spontaan plaats vinden. Dan ontstaat echter een zogenaamd bloemkooloor waarbij het kraakbeen een gefrommelde structuur heeft gekregen. Dit veroorzaakt pijn en kan tevens tot chronische oorontsteking leiden omdat de gehoorgang deels wordt afgesloten.

Operatie

Het is meestal nodig om via een operatie in te grijpen. Daarbij wordt een snede aan de binnenkant van het oor gemaakt waar het bloed en stolsels verwijderd worden. Om te voorkomen dat er weer vocht ophoopt in de vrijgekomen holte, wordt het oor nu als een matrasje door-en-door gestikt. Hierdoor blijft de vorm van het oor behouden en worden verder complicaties voorkomen.

Na de operatie is het belangrijk dat de patiƫnt van de hechtingen afblijft. Dit wordt voorkomen d.m.v. een kraag.

Terug naar Operaties