Wat kan ik doen qua beweging voor afvallen?

Om af te vallen moet de calorie inname minder zijn dan het dier per dag verbruikt. Als de inname hoger ligt komt het dier aan, als de inname eronder ligt valt hij af. Het is belangrijk om goed op de voeding te letten, maar met wat extra beweging gaat het afvallen des te sneller.

 

Hond

Probeer elke dag een minimum aantal minuten te lopen en pak een extra rondje of extra grote ronde erbij. Dit kan natuurlijk ook wanneer u hardlopen leuk vindt. Laat uw hond rustig wennen en begin met een interval training, op die manier kunt u de conditie van uw hond op een goede manier opbouwen.

Bent u niet zo van het hardlopen? Dan kan een kleine training per dag toch zijn vruchten afwerpen zonder daarvoor de renschoenen aan te moeten trekken. Bv. wandelen, 30 seconden joggen en dan weer verder wandelen, een stukje achteruit lopen en weer verder, zijwaarts bewegen en verder lopen. Probeer de wandeling leuk en afwisselend te maken.

 

Kat

Het spelen met een hengel kan voor veel plezier zorgen, kijk op onderstaand filmpje hoe dit op een uitdagende manier kan worden gedaan. Een laser pointer is ook een speeltje dat veel katten erg interessant vinden, hierbij is het erg belangrijk om deze op een speeltje te richten zodat de kat daadwerkelijk iets kan vangen. Dit speeltje kan voor veel frustratie zorgen als er plotseling gestopt wordt of wanneer de kat niets kan vangen. Het is daarom aan te raden pas te stoppen wanneer de kat het moe is.

Spelen is iets dat elke dag terug mag komen in de dagelijkse routine. Probeer hier 1 á 2 keer per dag ongeveer 15 minuten mee bezig te zijn. Dit is niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor jullie onderlinge relatie.

 

Konijn

Ook voor konijnen geldt dat meer beweging erg goed is om beter af te vallen. Ze zijn erg goed te trainen en vinden het vaak leuk om samen met u activiteiten te ondernemen. U kunt ze meer beweging geven door bijvoorbeeld een agility parcours aan te bieden. Zie daarvoor de onderstaande filmpjes.

Eten en beweging tegelijk..

Het is natuurlijk een grote luxe, je eten aangeboden krijgen in een voerbakje!
Waarom zou u het voer altijd aanbieden in een voerbak als u er ook een snuffelspel van kan maken?
Dieren gaan in de natuur op zoek naar hun voeding, dit kunnen we thuis heel gemakkelijk nabootsen. Laat uw dier het voer zoeken d.m.v. verstoppen van het voer of het aanbieden van het voer in een spel of bal.

 

Snuffel-ideeën:

  • Brokjes op-snuffelen tussen het grind of gras vinden honden geweldig.
  • Brokjes op-snuffelen vanuit een eierdoos
  • Brokjes op-snuffelen vanuit een wiebel-bal
  • Brokjes in de snuffelmat zoals in onderstaand filmpje te zien is. Leuk voor hond, kat en konijn!


Probeer het maar eens, u zal merken dat uw huisdierhond het niet alleen leuk en lekker vindt en er lekker bij in beweging is, maar dat het ook rustgevend werkt!

 

Extra's

Op onderstaande filmpjes kunt u zien wat u allemaal kunt doen voor uw dier om het eten uitdagend te maken. Help ze wel in het begin want anders kan het frustrerend worden dat het dier niet bij het voer kan.

Wist u dat de maag ongeveer 20 minuten nodig heeft om het seintje ‘vol’ naar de hersenen te sturen? Hoe langzamer gegeten wordt, hoe minder calorieën het dier inneemt terwijl hij wel een vol gevoel heeft.