Hyperthermie - oververhitting

Het was een erg warme dag geweest en de baasjes van Bono (Franse Bulldog van 4 jaar) hebben bewust gewacht met wandelen tot het avond is en de buitentemperatuur gedaald is. Met Bono is aan het begin van de wandeling niets aan de hand, maar tijdens de avondwandeling wordt hij steeds benauwder en braakt op een gegeven moment een hard kauwstaafje uit. De eigenaar denkt dat dat het probleem was, maar na het braken neemt de benauwdheid echter niet af. Ze bellen in de avonddienst en komen meteen Bono naar de praktijk in Sittard.

Als Bono met zijn eigenaren op de praktijk aankomt is hij nog steeds erg benauwd: hij ademt snel en je hoort dat het veel moeite kost om lucht in en uit te ademen.

Bij het lichamelijk onderzoek blijkt Bono een temperatuur van 41.4 ‘C te hebben. De slijmvliezen van mond en tong zijn mooi roze. Wat erg opvalt is het harde geluid bij het benauwde ademhalen.

Een hoge lichaamstemperatuur kan 2 oorzaken hebben: koorts als gevolg van bijvoorbeeld een infectie of hyperthermie (oververhitting) van het lichaam. In het geval van Bono is er sprake van het laatste: door de hoge buitentemperatuur kan geringe inspanning al ervoor zorgen dat de warmte niet voldoende uit het lichaam kan worden afgevoerd. Honden regelen hun temperatuur door te hijgen (verdamping via de tong). Doordat oververhitte honden zoveel moeten hijgen gaan nog meer spieren bewegen, waardoor de lichaamstemperatuur nog meer oploopt. Uiteindelijk kan de temperatuur zo hoog oplopen dat onomkeerbare schade ontstaat aan de organen en de hond sterft.

In het geval van Bono hebben de eigenaren gelukkig snel gehandeld en hebben meteen gebeld. Op de praktijk heeft Bono meteen een injectie in de bloedbaan gekregen om shock en weefselzwelling te bestrijden. Tevens hebben we Bono meteen onder de koude douche gezet om zo snel mogelijk de overtollige warmte uit zijn lichaam te krijgen. Van 41,4 ‘C daalde de temperatuur binnen 25-30 minuten tot 38,4 ‘C. Gedurende de behandeling werd Bono steeds fitter en minder benauwd.

Bono is goed hersteld en maakt het weer goed.

Bono aan het zwembad >>> coolband om de nek 😊

De eigenaar vertelt:

Wij doen alles goed dachten wij..

Met dit warme weer doen we door de dag 2 a 3 x een kleine wandeling in de schaduw als dit mogelijk is.`S avonds lopen we dan een groter rondje met onze lievelingskerel Bono.

Omdat Bono een echte Frenchie is heeft hij al veel last van kortademigheid dus dachten wij te doen wat goed was.

Echter op deze bewuste avond rond de klok van 22u liepen we buiten met hem en begon hij steeds zwaarder te ademen. Dit ging van kwaad tot erger en op een gegeven moment was hij echt aan het stikken. Hij lag midden in de wijk op zijn rug ernstig te piepen en naar adem te snakken. Hierdoor moest hij op gegeven moment flink hoesten en kwam er een stukje bot uit zijn keel. Ik heb toen een aantal keren geprobeerd om vingers in zijn keel te steken want het ging niet beter daarna. Ik dacht dus dat er nog meer dwars zat in zijn keel.

Uiteindelijk was hij helemaal uitgeput en zijn ogen vuurrood en zag je dat het echt fout ging. Mijn vrouw is toen bij hem gebleven en ik ben naar huis gerend en heb tijdens het ophalen van de auto de dierenarts gebeld.

Binnen zeer korte tijd (dank hiervoor) konden we terecht bij Op de Diek en bleek dat Bono volledig overhit was >>>> Lees 41,4 gr celcius.

Omdat hij zo over de toeren was,was zijn hele lichaam opgezwollen en een infuus zetten was dus haast onmogelijk. Uiteindelijk heeft hij een cortisonspuit gekregen en hebben we ca. een half uur moeten koelen over zijn gehele lijf. Hij stond op gegeven moment te razelen van de kou terwijl zijn core temperatuur nog boven 39gr zat.

Gelukkig is hij heel goed hiervan hersteld en hebben wij een coolband voor hem gekocht. Die draagt hij nu continu met dit warme weer.
Hij stuitert weer vrolijk rond maar het had bijna anders afgelopen.

Nogmaals dank voor de snelle aanwezigheid van dierenarts.

Met vriendelijke groet,

Fam. Beuten en Bono!