Walt at een Saté-stokje

Op een avond kwam Walt (een hele lieve cavalier king charles spaniel) bij dierenarts de Jong in de spoed-dienst. Walt had namelijk pijnklachten in zijn buik en hij braakte na het eten. De baasjes gaven aan dat Walt bij het bbq-en een saté stokjete pakken gekregen had en deze met prikker en al had verorberd.

Het advies was om Walt te opereren om de saté prikker te kunnen verwijderen. Het kan namelijk zeer risicovol zijn om een scherp voorwerp te laten zitten. De prikker kan het maagdarmstelsel doorboren, met alle gevolgen van dien.
Jammer genoeg is een satéprikker niet op een röntgenfoto te zien, dus het was spannend waar de prikker zich zou bevinden in het lichaam van Walt. Omdat hij pijnklachten had ten hoogte van de maag zou het wel eens kunnen zijn dat de prikker in de slokdarm of maag was blijven steken.

Walt is onder gas narcose gebracht en de plaats op zijn buik waar de operatie ging plaatsvinden is geschoren en steriel gemaakt. Bij het openen van de buik kwamen we er al gauw achter dat er geen satéprikker te vinden was in de maag en darmen. De prikker zat namelijk vast in de slokdarm, vlak boven het hart van Walt! Gelukkig kon de prikker door de maagsnede uit de slokdarm gehaald worden. Alle organen zijn nog eens goed gespoeld om infectie te voorkomen. Na het dicht hechten van de maag en de buik mocht Walt lekker uitslapen op de intensive care.


Omdat het maagdarmstelsel open is geweest mogen patiënten na dit soort operaties nog niet direct eten. De dag na de operatie mag dit weer langzaam opgebouwd worden.

Gelukkig kon Walt de dag er na weer lekker naar huis en kon zijn herstel beginnen. 10 Dagen later mochten de hechtingen verwijderd worden en was Walt weer helemaal de oude.

Een ongelukje zoals dit is natuurlijk snel gebeurd tijdens een gezellige bbq, daarom kunnen wij niet vaak genoeg waarschuwen: Let goed op met etenswaren, niet alleen saté-prikkers zijn gevaarlijk. Ook ander eten kan voor problemen zorgen! Bijvoorbeeld spare-ribs, kippenpootjes kunnen voor ernstige beschadigingen zorgen in het maagdarmstelsel maar ook pitten van vruchten kunnen de darmen verstopt doen raken.

De eigenaar vertelt:


Tijdens lekkere bbq was walt ons te slim af en verorberde in enkele seconden een satestokje.
Kinderen in paniek, maar de dierenarts beloofde er alles aan te doen om Waltje te redden. Helaas was het stokje  niet makkelijk te vinden en werd deze na lang zoeken met 2 dierenartsen gevonden in de slokdarm. Wij mochten Waltje gelukkig dezelfde dag nog ophalen. Wij hebben hem thuis goed vertroeteld en moesten dag erna op controle komen. Gelukkig liep Walt kwispelend de praktijk weer binnen en was alles goed gegaan. Nooit gedacht dat een stokje zo gevaarlijk kon zijn. De assistente heeft ons zelfs nog gebeld om te vragen hoe het ging. Na 3 dagen mocht Walt weer eten en was hij weer helemaal de oude. Vanaf nu zijn wij extra alert tijdens een bbq!

Mvg,


Masha Peerboom