Bér, de sintbernard-hond met hotspot's

Bij Bér zijn de hotspot's verergerd vanaf zijn hals, borst, en voorpoten. Gelukkig is zijn huid weer hersteld en zijn vacht weer mooi terug gegroeid.

Een hotspot kan van een heel klein plekje, binnen enkele uren, uitgroeien tot een grote vieze wond.

Wat is eigenlijk een hotspot?
Een hotspot heet officieel: een pyotraumatische dermatitis. Dat betekent: een huidontsteking (dermatitis) met pus (pyo), als gevolg van een beschadiging (trauma).

Wat is de oorzaak van een hotspot?
Jeuk! Het ontstaan is als volgt: de hond heeft ergens jeuk (of pijn), gaat likken, krabben of bijten, waardoor de huid beschadigd wordt, en aanwezige huidbacteriën krijgen daardoor een kans om op die plaats een ontsteking op te wekken.
De huidontsteking volgt dus op een door de hond zelf veroorzaakte huidbeschadiging.

Wat veroorzaakt dan de jeuk? Want daar begint het toch mee?
Meestal is een allergie de oorzaak van de jeuk. De meest bekende is atopie. Dat kan veel jeuk geven in een bepaalde periode van het jaar. Een hond met atopie heeft vaak veel jeuk aan de kop en oren. En juist daar zien we de hotspots op de wangen van de hond, onder het oor, die vaak erg langzaam genezen.
Bij de hotspots achter op de rug zijn het meestal vlooienbeten die jeuk veroorzaken. Maar ook ontstoken anaalklieren kunnen likken en bijten opwekken.
Tevens kan warm weer en een klamme vacht ook bijdragen aan het ontstaan van een hotspot.

Hoe snel kan een hotspot ontstaan?
Zeer snel, in enkele uren kan de plek erg groot worden. We zien dan een rode huidplek met kaalheid, een vochtig oppervlak met samengeklitte haren. Meestal is het een duidelijk omschreven plek en meestal is het maar een enkele plek. De plek kan behoorlijk pijnlijk zijn en stinkt vaak.

Wat is de beste behandeling?
De behandeling bestaat uit het opsporen van de onderliggende oorzaak (vlooien, oorontsteking, allergie) en de daarbij passende maatregelen nemen.

Bij de ernstige gevallen moet de plek en omgeving geschoren worden en gewassen met antibacteriële shampoo. Vaak is het dan noodzakelijk de hond eerst een roesje te geven, want het kan erg pijnlijk zijn. Daarna krijgt de hond medicatie mee tegen de huidinfectie gedurende 1-2 weken en een was-lotion om de plek thuis verder te verzorgen.

Sommige honden komen regelmatig terug op de praktijk om de huid te controleren. Als het wassen van de huid thuis niet lukt is het ook belangrijk om onder strikte controle te blijven.

 

Kunnen we een hotspot voorkomen?
Dat is niet makkelijk. Het is vaak een seizoensgebonden aandoening, met name bij warm en vochtig weer. We zien het vaker bij langharige honden met een dikke vacht. Sommige honden hebben daarom elk jaar in de zomer problemen. Meestal is de oorzaak dan een allergie (atopie) die in die periode tot de meeste jeuk leidt. Een goede vlooienbestrijding is essentieel. Dit kan de kans op een hotspot al aanzienlijk verminderen!