Scotty, de cryptorch

Afgelopen week werd in onze praktijk Scotty geopereerd aan een niet-ingedaalde testikel (binnenbal ,ook wel cryptorchidie genoemd). Scotty is een reu ras Rhodesian Ridgeback van 8 maanden oud. Reuen kunnen last hebben van deze erfelijke aandoening waarbij 1 of 2 testikels niet indalen in de balzak. Normaal verplaatsen ze zich ongeveer 4 tot 8 weken na de geboorte via het lieskanaal naar de balzak. Als bij een pup dit nog niet het geval is op 6 maanden leeftijd dan spreken we van Cryptorchidie. Het advies is om deze binnenbal te verwijderen. De kans op testikeltumoren is namelijk groter en deze kan dan in de buik lang ongemerkt blijven.

We hebben dan ook vorige week de binnenbal ENDOSCOPISCH verwijderd. Dat is een nieuwe methode die we bij onze kliniek al langer aanbieden. Via 2 kleine sneetjes in de buikwand kunnen we zo de zaadbal via een kijkoperatie verwijderen ( zie Film).

Dit is een groot voordeel voor Scotty, daar de snee stukken kleiner kan blijven en  er na de ingreep veel minder wondzwelling en  pijn wordt gezien en waargenomen.

Scotty is al lang hersteld van de ingreep en rent nu weer vrolijk rond.

Scotty in zijn element! Lekker zonnen en alles goed in de gaten houden!

Links: gezonde testikel
Rechts: afwijkende testikel (binnenbal)

De eigenaar vertelt:

Gelukkig konden we Scotty weer snel ophalen bij de praktijk. Bij het ophalen zagen wij dat hij een mooi shirt van Op de Diek aan had om zijn wond te beschermen. Scotty is na een paar dagen al weer hersteld en heeft de Paasdagen zonder veel pijnklachten met ons mogen vieren.

Familie Otermans.