Timmie, kater met diabetes

(Drs. D. Spronken)
Enige tijd geleden kwam Timmie (kater van 14 lentes) op spreekuur met de volgende klachten: veel drinken, veel plassen, soms binnenplassen, vermageren, sloom en uitgedroogd. Het advies was om bloedonderzoek uit te voeren. Hieruit bleek dat Timmie suikerziekte had. Het glucosegehalte (suiker) bleek veel te hoog en ook de fructosamine (dit geeft een gemiddelde weer van de suikerwaarde in het bloed van afgelopen 2-3 weken) bleek verhoogd.

Aangezien Timmie uitgedroogd was (ondanks het vele drinken), is hij een nacht op de praktijk moeten blijven voor een infuus om te stabiliseren. De dag erna voelde hij zich weer fit genoeg om naar huis te kunnen.

Thuis krijgt hij nu 2x per dag een injectie toegediend met insuline. Dit hormoon wordt door Timmie te weinig aangemaakt en zorgt ervoor dat de suiker vanuit het bloed naar de cellen gaat. Op deze manier krijgen de cellen weer energie en worden dieren met suikerziekte weer actiever. Belangrijk is dat deze patiënten niet teveel insuline gespoten krijgen i.v.m. “een hypo”. Dit betekent dat ze te weing suiker in het bloed hebben en dan kunnen ze erg sloom worden en zelfs comateus.

Vorige week is het bloed van Timmie weer gecontroleerd en bleken beide waardes gelukkig genormaliseerd te zijn. Volgens de eigenaar is Timmie nu ook weer veel levendiger dan voorheen.

Als uw huisdier veel drinkt en veel plast is het zeer belangrijk om het te laten onderzoeken.

Eigenaar vertelt...

Al enkel weken was onze kater Timmie futloos en sliep hij soms de hele dag. En van een je-weet-wel-kater op leeftijd (14 jaar) verwacht je eigenlijk ook niet anders. Maar in toenemende mate begon hij te drinken, veel drinken. Tegen het einde soms drie bakjes water per dag. Omdat we twee katten hebben was het niet echt duidelijk of hij nou zelf zijn brokjes op at of… De laatste paar dagen ging hij plotseling achteruit, plaste binnen en begon hij te vermageren. Van ooit acht, nu nog zes kilo. Hij at niet meer en dronk alleen nog erg veel. Uiteindelijk kon hij zich nog amper naar de drinkbak slepen.
 
Daarop zijn we naar het spreekuur gegaan. Dierenarts Denise Spronken gaf ons de ontnuchterende diagnose: Timmie was er heel slecht aan toe, erg uitgedroogd en verder onderzoek was noodzakelijk. Hij moest de nacht aan een infuus om zijn vochtbalans te reguleren en bloedonderzoek te doen. Daarom moest hij bij dierenkliniek Op de Diek overnachten. Daar schrik je van… 
 
De volgende dag hoorden we de verlossende uitslag van het onderzoek; Timmie had suikerziekte, diabetes. Opgelucht haalden we adem want dit was te behandelen. Toen we hem gingen ophalen zag hij er al weer een stuk fitter uit door de betere vochtbalans. Vervolgens kregen we keurig uitleg over het toedienen van insuline bij onze Timmie. Maar je eigen kat een spuit zetten is toch raar. Daarom kregen we in alle rust een duidelijk demonstratie en kon ik een keertje ‘proef’ spuiten met water. Dat is fijn, als je het een keertje hebt gedaan met een deskundige erbij zodat je weet hoe het voelt. Timmie voelde er ogenschijnlijk weinig van want hij gaf geen krimp. 
 
Vanaf het moment dat we Timmie tweemaal daags insuline spuiten ging hij met sprongen vooruit. Na een week moest er weer bloed afgenomen worden om te kijken of de insulinedosering in orde was. Dat had Timmie meteen door. Vanaf het moment dat hem op de behandeltafel twee extra handen vastpakten was het een-en-al verzet. Hij wilde gewoon niet! Daarop werd de aanpak meteen aangepast, kwam hij in een soort tuigje, en was het zo gepiept. ‘Wel zo prettig’ vond Timmie… 
 
Na een maand wederom een bloedonderzoek. En maar meteen de ‘speciale aanpak’ ingezet, weer zo fijn voor Timmie. Hij is nu helemaal ingesteld op de insuline. Om de 12 uur krijgt hij een pakje nat voer en tijdens of meteen daarna een prikje. Dat schijnt hij helemaal niet vervelend te vinden. Het is nu zelfs zo dat, wanneer we niet meteen prikken, dan komt hij ons vrolijk opzoeken en lijkt het alsof hij wil zeggen: “Ik ben al klaar hoor! Waar is mijn prikje?” Inmiddels is het weer helemaal de oude en kan hij weer jaren mee. Hij speelt zelfs met zijn balletje en zijn fop-muis."
 
Fotobijschrift: Timmie ligt lekker te luieren in het voorjaarszonnetje.

Met vriendelijke groeten en bedankt voor de goede zorgen,

Fer Somogyi